sobota, 3 września 2011

Jesienne batoniki owsiane z malinami i jabłkami


Bez tłuszczu. To idealny sposób na wykorzystanie zalegających płatków owsianych (o ile mogą one zalegać, u mnie w domu nigdy!). Podczas pieczenia roznosi się po domu wspaniały zapach cynamonu, orzechów i jabłek, które przypominają o jesieni... Mamy jednak też letni akcent w postaci malin.  Batoniki nie są takie jak ze sklepu, są dość specyficzne, ze względu na orzechy. Inspirowałam się tym przepisem.


Składniki (robiłam z połowy porcji w formie o wymiarach 26cm x 20cm x 5cm)
  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)
  • duża szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 garście łuskanych ziaren słonecznika
  • 3 garście rodzynek
  • 4 garście grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 4 garście malin
  • duże jabłko (lub 2, w zależności od powierzchni blaszki)
Mleko podgrzać. Jajka roztrzepać, dodać do mleka, wymieszać. Płatki, cynamon, cukier, sól wymieszać w drugim naczyniu. Zalać mlekiem z jajkami i odstawić na chwilę, aby płatki nasiąknęły płynem. Dodać słonecznik, rodzynki i orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ułożyć maliny i na nie jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C przez ok. godzinę.



    18 komentarzy:

    1. Jesiennie, zdrowo i pysznie. Uwielbiam takie batony, ale sama nigdy nie robiłam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Też jestem fanką takich batoników! :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo mi się podobają...i ten letni akcent ;)
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    4. Kiedyś próbowałam zrobić podobne, nie wyszły. Ale chętnie bym spróbowała jeszcze raz i zabierała takie do szkoły :>:> :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Maniu, bardzo smakowita propozycja!

      OdpowiedzUsuń
    6. Maniu, ależ propozycja! I jakie kolory!

      OdpowiedzUsuń
    7. jej, ale cudnie wyglądają. Na drugie śniadanie albo lekki lunch sa idealne!

      OdpowiedzUsuń
    8. Ha, przy takich batonikach te wszystkie Fitnessy wyglądają bladziutko. ;)

      OdpowiedzUsuń
    9. Najbardziej podoba mi się ten letni akcent, ale fakt że są TAKIE zdrowe i beztłuszczowe nawet rekompensuje te jesienne akcenty, przypominające o nieuchronnym upływie czasu...

      OdpowiedzUsuń
    10. Zdrowe batoniki owsiane, ktore do tego wygladaja niewiarygodnie apetyczne? Porywam przepis do rychlego wykorzystania!

      OdpowiedzUsuń
    11. Super ciasteczka, pasowały by na przekąskę do belgijskiego piwa Framboise :)

      OdpowiedzUsuń
    12. o, u nas zawsze płatów pod dostatkiem!

      OdpowiedzUsuń
    13. Ach,jakie one pyszne są! :))

      OdpowiedzUsuń
    14. zrobiłam, bez malin, z samymi jabłkami.. są fajne, nie takie jak ze sklepu ale napewno zdrowsze .. :)

      OdpowiedzUsuń
    15. http://owsianakraina.blogspot.com/2011/11/jesienne-batoniki-owsiane-z-malinami-i.html <-Na tej stronie znalazłam zdjęcia z Pani bloga

      OdpowiedzUsuń
    16. Ja tej Pani zezwoliłam na skopiowanie zdjęć, ale dziękuję bardzo za czujność i informację! Pozdrawiam ciepło :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)