środa, 19 października 2011

Ciasteczka piaskowe




Ostatnio bardzo dużo spraw się na siebie nałożyło i mimo, że w kolejce czeka wiele przepisów to nie mam chwili, aby je dodać. Październik jest intensywnym okresem, ale organizuje sobie czas jak mogę najlepiej i jakoś idzie :). Poniższe ciasteczka robiłam w weekend - upiekłam przed wyjściem na imprezę, a po powrocie (no dobra, to było już następnego dnia ;)) znalazłam tylko 4... Bardzo nam smakowały :). Przepis z 'Ciasta jak u mamy dr Oetkera'.


Składniki (3 blachy ciasteczek)
  • 250 g masła dobrej jakości
  • 250 g cukru *
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 350 g mąki pszennej
Masło rozpuścić, ustawiając garnek na wolnym ogniu. Sklarować. Ostudzić i wstawić do lodówki na ok. 45 minut, aby stężało. Ubić na puszystą, białą masę, stopniowo dodając cukier i sól. Wlać mleko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Z ciasta utoczyć wałki (ja zrobiłam 4) i wstawić do lodówki - muszą być w\twarde, aby dobrze się kroiło. Pokroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-17 min.


* odjęłam jakieś 30-40 g i dodałam w to miejsce taką samą ilość cukru waniliowego


8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciacha....tylko w sumie dziwię się, że zostały AŻ 4...;))
    przepysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają! Lubię takie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak kruche ciasteczka, szczególnie te na bazie masła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze, bo najprostsze i każdy takie lubi

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tego typu ciastka. kruche, z dużą ilością masła. robię podobne z imbirem :) dlatego Twój przepis wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj... do herbatki jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygladaja i są takie proste i szybkie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)