sobota, 8 października 2011

Plum crumble


Typowy, jesienny deser. Nie mogło go u mnie zabraknąć! Przez całe wakacje zajadałam się malinami, jeżynami, jagodami i innymi leśnymi owocami pod kruszonką, teraz nadszedł czas na śliwki! To zdecydowanie mój faworyt. Mniam!


Składniki (3 małe porcje jak na zdjęciu)
  • 6 dużych śliwek
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła + do wysmarowania foremek
  • 25 g cukru
  • lody waniliowe
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić każdą na ćwiartki. Foremki (ramekiny o śr. dna 9 cm) wysmarować masłem. Ułożyć równomiernie śliwki. Zrobić kruszonkę: wymieszać mąkę i cukier, dodać wiórki masła i rozetrzeć opuszkami palców. Posypać śliwki, wstawić do piekarnika na ok. 25-30 min. (kruszonka ma być złota, a owoce miękkie). Po upieczeniu podawać od razu, układając w każdej miseczce gałkę lodów waniliowych.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciepłe, rozpływające się w ustach śliwki. Ale mi narobiłaś ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Te crumble wyglądają genialnie. Cudowny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam :) A chyba ze śliwkami robię najrzadziej...

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny deser.. a jak jeszcze z lodami? mmm... :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez to pysznie wygląda! Mniam,mlask :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, te zdjęcia z lodami wywołują wilczy apetyt!! Na słodycz. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wczoraj jadłam podobny deser. cudownie smakują zapiekane śliwki

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tymi lodami to po prostu ideał! Do tego uwielbiam pieczone śliwki... Mogę się poczęstować? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm... wersja z lodami odpowiadałaby mi najbardziej. Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubię śliwki pod kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z lodami musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj tą porcyjkę z lodami zjadłabym w oka mgnieniu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)