sobota, 5 listopada 2011

Delikatny jabłecznik





Delikatność tego jabłecznika to zasługa ciasta - ucieranego. Jest puszyste, miękkie i pachnące wanilią (za sprawą domowego cukru waniliowego).Pierwszy raz robiłam jabłecznik w ten sposób i muszę stwierdzić, że jest bardzo smaczny, ale przede wszystkim trochę inny niż tradycyjny - w tym nie ma olbrzymiej ilości jabłek, są tu dodatkiem do ciasta. Ale warto spróbować i się przekonać. Przepis z książki "Ciasta jak u mamy dr Oetkera". 

Składniki
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka, średniej wielkości
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka (30 ml)

Dodatkowo
  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 25 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać sól, przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, cały czas ucierając. Przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, wyrównać wierzch. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ponacinać w kilka miejscach (wzdłuż dłuższego boku, równolegle) i ułożyć na cieście w kształcie wieńca. Posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min (lub do tzw. "suchego patyczka").



12 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę apetycznie. :) Proszę o kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie i z pewnością równie dobrze smakuje. Poproszę duży kawał :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i smaczny ;) Moja mama często taki robi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię ciasta ucierane. robiłam kiedyś ze śliwkami, ale wersja z jabłkiem jest równie zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych:)
    Piękne to Twoje ciacho.
    PozdrawiamCie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie wygląda, rzeczywiście tak delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  7. proste, ale za to jakie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie ciasta z owocami to ja lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie zwykłe przepisy na ciasta, nie muszę specjalnie latać do sklepu po produkty, ach!:)

    Wygląda znakomicie, w sam raz na weekendową kawę.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się bardzo apetycznie .... mniam !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam patrzeć na zdjęcia na Twoim blogu! One mają dusze...
    A ciasto? Puszyste, a do tego z jabłuszkami, które uwielbiam. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję bardzo, cieszę się, że podobają Ci się moje zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)