niedziela, 18 grudnia 2011

Pasta migdałowa



Miałam jechać do koleżanki na urodziny, ale niestety nie czuję się najlepiej i musiałam zostać w domu, w związku z czym trochę mi się nudzi. Postanowiłam więc przejrzeć zapisane posty i dodać to, co zaginęło w czeluściach bloggera. Przede wszystkim chcę pokazać Wam wypieki świąteczne, a w nich często pojawia się taka pasta migdałowa. Wystarczy rozetrzeć ją z kilkoma składnikami i uzyskamy pyszne nadzienie - na przykład do krajanki, jaką pokażę jutro. Przepis Bajaderki z MniamMniam.


Składniki
  • 1 1/2 szklanki migdałów bez skórki
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów (niekoniecznie, ale uwypukla smak)
Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść tak jak ciasto na makaron), schłodzić przed użyciem min. 2 godziny.
W identyczny sposób można zrobić pastę orzechową - po prostu zastąpić migdały ulubionymi orzechami. Ponieważ orzechy są bardziej mdłe od migdałów, warto dodać troszkę soku cytrynowego (pomaga wydobyć smak).


14 komentarzy:

  1. U Ciebie migdałowa, u mnie sezamowa :)
    Muszę spróbować! :)

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. migdały z klasą, super-ja wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, ja też planuję tę bajaderkę i mam już marcepan:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To świetny przepis. Tez ją robiłam i na krajankę mam chęć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Struclę marcepanową jadłam kiedyś i mam wrażenie, że taka pasta była w środku. Tylko tu kupna strucla była i nie widziałam jeszcze przepisu na podobną.

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mm... jak ja to lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maniu, tez lubię marcepan robić ale u mnie więcej migdałów tak 70% w stosunku do cukru. Serdeczności przesyłam i już teraz życzę Ci wszystkiego dobrego na Boże Narodzenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest taka do kanapek na słodko np ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Możesz ją wykorzystać np. w takim przepisie: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2011/12/krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i.html

      Usuń
  10. jaka jest waga powstałej masy z 1,5 szkl. migdałów?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)