poniedziałek, 19 grudnia 2011

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami



Jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam! Pachnące, z bogactwem smaków: marcepanu, powideł śliwkowych, bakalii, z aromatem migdałów, cytryny, pomarańczy, miodu, nie mówiąc już o przyprawach korzennych... Nie mogę się oprzeć, mimo świadomości zjadanych kalorii i słodyczy, jaka znajduje się w każdym kawałeczku (dlatego najlepiej smakuje z gorzką kawą). Jeśli jeszcze jej nie robiliście - polecam od razu biec do kuchni, nie będziecie rozczarowani. Świetny przepis Bajaderki z MniamMniam.


Składniki
Ciasto
  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu *
  • łyżeczka kardamonu *
  • łyżeczka imbiru *
  • po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i goździków *
  • po 1/4 łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego *
  • szczypta soli
  • pół szklanki miodu
  • szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • orzechy, skórka pomarańczowa (dowolna ilość; u mnie płatki migdałowe i duuużo skórki)

Masa marcepanowa
  • 225 g pasty migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub naturalnego olejku migdałowego

Dodatkowo
  • powidła śliwkowe
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masa jest rzadka, nie należy dosypywać więcej mąki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie gotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla (uważać, aby nie przypalić). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnice i lekko wyrobić, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm, przenieść jeden placek na dużą, płaską blachę wyłożona pergaminem. Rozsmarować na cieście masę marcepanowa zostawiając 1 cm wolnego od brzegów. Na marcepanie rozprowadzić równą warstwą powidła. Przykryć drugą częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować. Zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.

* zamiast tego dodałam 5 płaskich łyżeczek domowej przyprawy do piernika 

 

20 komentarzy:

  1. wygląda pysznie! a ten marcepan w środku tylko zaostrza apetyt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto i też uważam że jest jednym z najsmaczniejszych piernikowych ciast jakie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę robić dziś wieczorem:)Pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwierz, że pobiegłabym do domu jeśli tylko miałabym choć połowę składników:<
    takie pustki w mej szafce i lodówce, za dużo piekę a za wolno uzupełniam braki:<

    pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała!Kocham marcepan a w polaczeniu z piernikiem to juz zupełnie rewelacja jak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za chwilę dostanę ślinotoku! Zmykam stąd jak najprędzej! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada cudnie,ale tu gdzie mieszkam nie dostane masy marcepanowej,moze sama ja w koncu zrobie...Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam w zeszłym roku, w tym powtórka :) jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej pysznej krajance również nie mogłabym się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  10. Specjalnie do tego ciasta zrobiłam pastę migdałową. Już nie mogę się doczekać...

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wygląda! Też mam na nią chęć:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda bajecznie, mniam...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto w moim guście!!! musi być naprawdę pyszne. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwierzcie na słowo, że jest pyszna! :)
    Maju, nie jest to trudne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszności... coś jak kostaka domino tylko bez czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A gdzie cukier /ile?/ w podanych składnikach na masę marcepanową? Piszesz "pastę migdałową rozetrzeć z cukrem…"

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)