wtorek, 24 stycznia 2012

Coconut jam slice


"Ciasto-nic" można rzec o tej krajance. Szybko się ją robi, szybko znika, nie zapycha, jest niezbyt słodka, nie wymaga wyszukanych składników i wielu umiejętności kulinarnych. Dobra do kawy, do herbaty i na podwieczorek. Polecam szczególnie koneserom ciasta kruchego. Przepis stąd.


Składniki
Ciasto kruche
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub malinowego, pomarańczowego, jagodowego, innego ulubionego)*
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Rozłożyć je na blaszce (23x23 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut (aż brzegi lekko się zarumienią). Studzić 5 minut i posmarować dżemem.

Masa kokosowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka + 1 białko
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • łyżka soku z cytryny
Jajka, białko, cukier, wanilię, skrobię i sok z cytryny zmiksować razem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę rozłożyć równo na dżemie, lekko przyciskając łyżką. Całość piec 30-35 minut.

* zużyłam cały słoik
 

9 komentarzy:

  1. Ojej jakie pyszności! Kokosowa krajanka - cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krajanki uwielbiam. Już czuję zapach kokosu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelka Maniu! Pysznie i pięknie wygląda i musi tak smakować.
    Śliczne zdjęcia zrobiłaś, zresztą jak zawsze.
    Uściki:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do zabawy :
    http://majanaboxing.blox.pl/2012/01/Serial-tagowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie Majanko, z chęcią się przyłączę do zabawy :)

      Usuń
  5. Kokosowa krajanka to musi być coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne połączenie! Poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Średnie... Stanowczo za słodkie, może dobrze by było zastąpić dżem, powidłami smażonymi bez cukru.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)