sobota, 3 marca 2012

Chleb pszenny z pestkami, dla zapracowanych


Lubisz domowy chleb, ale jesteś na tyle zabiegany, że nie masz czasu na bawienie się w mące i zagniatanie ciasta? Preferujesz chleby na zakwasie, ale nie masz odwagi zabrać się za swój? Jeśli tak - to właśnie przepis dla Ciebie! Chleb wychodzi wyborny, przygotowywany jest na niewielkiej ilości drożdży, dzięki czemu w ogóle ich nie czuć. Dodatkowo, składniki wystarczy tylko wymieszać i odstawić. A możliwości jest wiele, bo przepis jest bardzo plastyczny. Źródło.


Składniki
  • 100 g mąki dowolnej żytniej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin. Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut). Piekarnik rozgrzać do 230 st C. Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu. Wstawić wyrośnięty chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st. C i dopiekać kolejne 30-40 minut.


Ostatnio zakochaliśmy się w innej wersji tego chleba (na zdjęciach). Robię go już nałogowo ;)
  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 300 g mąki pszennej typ 2000
  • 4 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 270 ml wody (w zależności od wilgotności mąki)
  • 3 czubate łyżki pestek dyni
Czyli generalnie postępuje tak jak przy wersji Liski, z tym że zwiększam ilość drożdży i wody (mąka pełnoziarnista jest cięższa i chłonie więcej wody) i dodaję ziarna. Nie musi być to dynia, ale idealnie mi pasuje, więc zwykle wybieram ją.



14 komentarzy:

  1. domowy chlebek najjlepszy! jeszcze z ziarnami to już wogóle ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam rewelacyjny! I ze dla zabieganych to jeszcze bardziej zachecajacy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleby które robią się same to mój ulubiony gatunek :D A jak jeszcze są ziarniste to w ogóle wypas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. podobają mi się owe wersje:) piękne bochenki i kanapeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki śliczny chlebek!
    Dawno nie piekłam pieczywa.Przydałby się taki chlebuś domowy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, dla mnie idealny :) Nie mam na co dzień czasu piec, taki chlebek to świetne rozwiązanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek u Ciebie!:)

    dawno nie piekłam chleba w domu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem zapracowana. Lubię być zapracowana, ale w kuchni i przy pisaniu ;) A Ciebie zapraszam do czekoladowego projektu, szczegóły u mnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, świetny pomysł! :)

      Usuń
  10. jejq jak pysznie się prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
  11. taki domowy chlebus jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczę, ale reklama. :D Można zamówić przez telefon? ;d

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)