niedziela, 9 września 2012

Granola szarlotkowa


Nietrudno zauważyć, że wpadłam w pieczenie domowego muesli po uszy ;-) Od zawsze jednym z moich najulubieńszych posiłków (bo zajadam się tym połączeniem czasem nawet kilka razy w ciągu dnia) był jogurt + owoce + granola. Chyba nigdy nie wyleczę się z tego uzależnienia... Póki co nie zanosi się na to, więc żeby urozmaicić sobie jogurtowo-owocową miseczkę przygotowuję różne wersje muesli. Na jesienne, szare dni - rzecz jasna pachnące szarlotką. Bo z przyprawą do tegoż ciasta, cynamonem, rodzynkami i suszonymi jabłkami (najlepsze z własnego sadu, obierane przez Dziadka i również przez niego zasuszone. Poezja! Ale jeszcze muszę na nie poczekać...), odrobiną miodu, a także z orzechami włoskimi...


Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • szklanka otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
  • 2 opakowania (200 g) orzechów włoskich 
  • 2/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 średnie jabłka
  • dwie garście suszonych jabłek
  • szklanka rodzynek
Płatki, otręby, cynamon i przyprawę, a także posiekane orzechy wymieszać w misce. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i razem z sokiem wymieszać z miodem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Przełożyć na blaszkę, prażyć w piekarniku (170 st. C) przez 30-40 minut. W trakcie pieczenia kilkukrotnie przemieszać. Po wyciągnięciu do granoli dodać rodzynki i suszone jabłka. Przechowywać w szklanym, suchym pojemniku lub zakręcanym słoiku.

22 komentarze:

  1. Połączenie cynamonu, jabłek, miodu, orzechów i reszty to po prostu raj dla podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna! :) chyba muszę ponownie zrobić własną granolę, takie są lepsze i zdrowsze :)
    + bardzo mi się tu podoba i zostałam obserwatorem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, zdecydowanie moje ulubione jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to też jest mój ulubiony zestaw: jogurt-owoce-granola <3 Nie wyobrażam sobie dnia bez zjedzenia michy takich pyszności, a domowa granola urozmaica cały posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koocham szarlotkę, więc taka granola bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie wygląda w tym słoiczku;]
    Ja też lubię domową granolę:)
    Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz w domu teraz mam zamiar zrobić po raz 2:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja właśnie też zabieram się za granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I ten zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia...:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cynamon, jabłka - super dodatki do szarlotki. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. szarlotkowa ? musi być przepyszna :)) muszę uzupełnić swój słoiczek nowym smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniała i zdjęcia mega apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)