wtorek, 16 lipca 2013

Chleb jasny żytni



Zachciało mi się domowego chleba i ze zdziwieniem - po krótkiej analizie bloga - stwierdziłam, że cięgle męczę tylko słodkim i słodkim, i słodkim, i słodkim... Więc dziś jest chlebuś, na drożdżach, ale nie bardzo puszysty. U mnie z mąki razowej żytniej (musiałam użyć razowej, bo dziwnym trafem nie znalazłam na półce jasnej...), więc bardziej zwarty i sycący. Idealny na śniadanie i kolację, neutralny w smaku, pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków.


Składniki (1 bochenek)
Zaczyn
  • 100 g jasnej mąki żytniej
  •  60 g wody
  • 10 g drożdży
Składniki wymieszać i zagnieść zaczyn. Powstały zaczyn powinien mieć konsystencję plasteliny. Kulkę włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na dobę w temp. 26 st. C.

Ciasto właściwe
  • 300 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 100 g jasnej mąki żytniej
  • 10 g soli
  • 5 g sproszkowanego słodu jęczmiennego (pominęłam)
  • 10 g drożdży
  • 200 g wody
  • cały zaczyn oprócz grubej, suchej skórki
Zaczyn połączyć z wodą i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (będzie dość twarde) przez ok. 10 min. Pozostawić na 12 godzin w lodówce (4 st. C), szczelnie przykryte. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, uformować bochenek i odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia. Chleb piec na nagrzanym kamieniu w naparowanym piekarniku o temp. 200 st. C przez ok. 35-40 min. Przed pieczeniem chleb należy naciąć.
Ponieważ nie posiadam kamienia – piekłam na nagrzanej brytfannie (tej największej, która mieści się w piekarniku).




źródło: klik

4 komentarze:

  1. Kocham domowy chleb, żaden sklepowy go nie zastąpi, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nic nie zastąpi tego zapachu domowego chleba o poranku *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne zdjęcia:) wszystko wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe wypieki :> Twój chlebek prezentuje się idealnie :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)