piątek, 5 lipca 2013

Pudding kokosowy z truskawkami




Czasem wydaje mi się, że truskawki pasują do wszystkiego. Czekolada - mleczna, gorzka, biała. Mięta. Rabarbar. Banan. Migdały. Kokos. Tym razem właśnie połączyłam je z kokosem w postaci mleka. Dla wielbicieli manny deser idealny.


Składniki (3 porcje)
  • 300 ml mleka krowiego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 łyżek kaszy manny
  • dwie garście truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka cukru pudru
Mleko kokosowe i połowę zwykłego wymieszać w garnku razem z 3 łyżkami cukru. Zagotować. W reszcie mleka rozmieszać kaszę. Na gotujący się płyn w garnku wlać kaszkę i gotować, do zgęstnienia. Rozlać do miseczek lub pucharków, wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki. Truskawki rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i cukier puder, wymieszać. Przed podaniem polać sosem truskawkowym i od razu podawać.


5 komentarzy:

  1. wygląda idealnie, pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) lubię takie deserki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki deserek to marzenie w takie upały

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :)
    To byl pierwszy przepis wykorzystany z twojego bloga przeze mnie,trafilam tu prze Moje Wypieki. Na prawde przepyszna odslona kaszki :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezwykle mi miło! Pozdrawiam i cieszę się, że do mnie trafiłaś. Miłego wieczoru! :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)