czwartek, 29 sierpnia 2013

Galaretkowa babka




Miło jest wracać do domu :-) Lubię wyjeżdżać, bo doceniam wtedy to, co mam na co dzień i czego w gruncie rzeczy nie zauważam. Witam się z Wami przepisem na bardzo łatwy, letni deser. I choć pogoda może nie jest już taka, jakiej byśmy sobie życzyli - przecież nic nie stoi na przeszkodzie, bo galaretkowe desery zawsze cieszą się popularnością.
PS W kolejnym poście migawki z Chorwacji.


Składniki
  • opakowanie galaretki czerwonej
  • opakowanie galaretki pomarańczowej
  • opakowanie galaretki zielonej lub żółtej
  • kilka garstek malin
  • 5-6 moreli
  • kilka garstek zielonego winogrono lub banany
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku każdą, zaczynając od czerwonej. Miskę przesmarować bezwonnym olejem. Owoce umyć, większe pokroić. Na dno miski wlać trochę galaretki czerwonej (uprzednio miskę przesmarować bezwonnym olejem), wsypać maliny i zalać resztą tężejącej galaretki. Odstawić do całkowitego stężenia. Po kolei robić to samo z pozostałymi galaretkami. Wstawić miskę do lodówki i odczekać, aż stężeje całkowicie. Przy wyciąganiu: wstawić miskę do ciepłej wody i chwilę potrzymać - galaretka łatwiej odklei się od naczynia. Przełożyć na talerz, udekorować, podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie: lody i świeże owoce, bakalie, orzechy, advocat.


12 komentarzy:

  1. mmmk pełna owoców ;d przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda :)
    Zapraszam do mnie na desery z galaretkami .

    OdpowiedzUsuń
  3. prosty deser a tak efektownie wygląda i pysznie smakuje :)
    fajnie, że jesteś! czekam na relację ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, bardzo efektowny deser!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudnie! taka tęczowa i owocowa :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że jesteś. <3
    Ps. Teeeleefooon. <3
    Kejt

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie, że wróciłaś:) To w zasadzie taki caloroczny deser, bo zawsze znajdą się jakies owoce i galaretki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała babka i tak cudownie pełna owoców! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Proszę mi powiedzieć jaką formę najlepiej użyć do takiego deseru? I Silikonową, szklaną, metalową? Chciałabym zrobić taką babkę ale obawiam się o to że ciężko mi będzie ją później wyjąć.
    Proszę o garść wskazówek :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! :)
      Do tego deseru użyłam zwykłej, szklanej miski, posmarowanej od wewnątrz bezwonnym olejem, alby łatwiej było wyciągnąć deser. Można też włożyć gotowy deser (jeszcze w misce) na chwilę do ciepłej wody (oczywiście od zewnątrz, uważający by nie nalać wody na galaretkę). Wystarczy chwila, a po odwróceniu miski do góry dnem galaretka sama wypadnie :)
      W foremkach silikonowych również całkiem nieźle robi się takie desery.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)