niedziela, 4 sierpnia 2013

Jagody w cieście drożdżowym z kruszonką




Czym byłby sezon jagodowy bez ciasta drożdżowego z tymi owocami? Obowiązkowo z kokosową kruszonką i mnóstwem fioletowych kuleczek - tytuł wpisu nie jest przypadkowy :-) Ciasto dobre na śniadanie, do kawki czy jako przekąska, szczególnie pierwszego dnia. A jeśli zostanie to z powodzeniem można delikatnie podgrzać pokrojone kawałki w mikrofali, choć i bez tego placek pozostaje wilgotny, pod warunkiem że odpowiednio zabezpieczymy go przed obeschnięciem.


Składniki
Rozczyn
  • 4 łyżki mleka (ok. 60 ml)
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Ciasto
  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 czubatych łyżki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 4 żółtka

Kruszonka kokosowa
  • 50 g płynnego oleju kokosowego
  • 50 g trzcinowego cukru
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 60 g mąki pszennej

Dodatkowo
  • jagody, ok. 700 g (dałam pół na pół z borówkami, bo mi brakło)
  • cukier puder
    Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, miękkie masło i żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce (rozłożyłam między dwie keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć jagody, przykryć resztą ciasta (brzegi dolnej warstwy ciasta i górnej można posklejać, aby sok z jagód nie wypłynął). Odstawić do napuszenia na 20-30 min. Przed pieczeniem posypać kruszonką. Piec w 180 st. C przez ok. 45-50 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



    źródło: zmodyfikowany przepis na ciasto drożdżowe z gazety 'Poradnik domowy' grudzień '09

    10 komentarzy:

    1. Okurcze, wygląda obłędnie i aż nie mogę sobie wyobrazić jak dobrze musi smakować! ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. pysznie wyglądają, bardzo lubię drożdżowe wypieki a z jagodami zwłaszcza:D:D

      OdpowiedzUsuń
    3. O jej!!! kocham ciasto drożdżowe, kocham jagody i do tego kocham smak kokosowy<3 to ciasto jest dla mnie!!!
      Cudo:D

      OdpowiedzUsuń
    4. O mniam, jakie cudo jagodowe!:)

      OdpowiedzUsuń
    5. mmm przepyszne to ciacho!! nie dość że drożdżowe to jeszcze z jagodami *-*

      OdpowiedzUsuń
    6. mniam, ale by się zjadło kawałeczek:) Szkoda, że u nas już jagód nie ma...

      OdpowiedzUsuń
    7. och jakie cudne! Na pewno wypróbuję ;) Świetny blog - dodaję do obserwowanych :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)