Skoro ostatnio była wersja waniliowa (klik) to oczywistym jest, że nie mogło się obyć bez kakaowej ;-)
Wzbogaciłam ją nie tylko o spory dodatek wytrawnego, gorzkiego kakao, ale także o owsiany spód, który notabene smakuje jak moja wymarzona Nutella (dużo orzechów, dużo kakao, mało cukru). Serniczek dzięki ubiciu na sztywno białka staje się puszysty i lekki jak chmurka, a nie zbity. Niestety przez ten zabieg również trochę rośnie, a potem opadając może popękać, ale zdecydowanie wolę taką wersję przygotowania, szczególnie, że... to tylko dla mnie :-D Cóż więcej mi pozostaje, jak tylko polecić? :-)
Składniki (1 porcja)
Spód
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- łyżeczka kakao
- kilka posiekanych orzechów laskowych
- czubata łyżeczka roztopionego masła
- chlust mleka
Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć do małej foremki/kokilki wysmarowanej masłem (mam małą tortowniczkę o śr. 10 cm).
Masa serowa
- 150 g twarożku lub trzykrotnie mielonego sera na serniki
- jajko
- 1-1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
- łyżka kakao
- płaska łyżka budyniu czekoladowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu czekoladowego
- szczypta soli
- garść malin
- garść borówki amerykańskiej
- trochę masła do wysmarowania foremki
Jajko rozdzielić. Żółtko utrzeć z twarożkiem, ekstraktem i
cukrem. Dodać budyń, kakao i zmiksować. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Delikatnie dodać do masy serowej i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Piec przez 20 min. w 180 st. C, a potem pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Ostudzić, włożyć na noc do lodówki. Podać ze świeżymi owocami.
Ależ apetyczny ten Twój serniczek!
OdpowiedzUsuńo jakie faaajne, jednoporcjowe - chcę to chcęęę <3 :)
OdpowiedzUsuńA jakie dooooobre! <3
UsuńŚwietny przepis, a serniczek pięknie podany-zapisuję:-)
OdpowiedzUsuńAle obłęd! Uwielbiam jednoporcjowe pyszności, do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie, szczególnie z tą górą owoców na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńOh zjadłabym taką słodycz :)
OdpowiedzUsuńMm, bardzo fajny ten serniczek !:)
OdpowiedzUsuńjest genialny!! kakaowy i z owsianym spodem *-* twoje wypieki zawsze tak znakomicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńTa wersja również mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńja też nie mam nic przeciwko temu, żeby sernik popękał:). Bardzo apetycznie wyglada ten sernik dzięki owocom na wierzchu:)
OdpowiedzUsuń