środa, 2 października 2013

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką




Takich drożdżówek jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować, prawdę mówiąc (pisząc :-D). W tym roku we wakacje było u mnie kilka rodzajów słodkich bułeczek w różnych wersjach, np.
(aby przejść do przepisu kliknij na opis)

Postanowiłam więc zrobić jeszcze jedną wersję, właśnie ze śliwkami. I muszę przyznać, że są to jedne z moich ulubionych owoców, szczególnie do wypieków. Bardzo polecam każdemu, kto jeszcze nie próbował takich drożdżówek :-)


Składniki (14 malutkich bułek)
Ciasto
  • 300 g mąki pszennej 
  • 130 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 60 g miękkiego masła 
  • 7 śliwek


Kruszonka
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 100-120 g mąki

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i podgrzanego mleka, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Resztę mleka wymieszać z masłem, cukrem, wanilią i solą. Kiedy lekko przestygnie, dodać jajko, a następnie mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h, aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na 14 małych kulek. Dłonie delikatnie spryskać olejem, by nie lepiło się do nich ciasto. Z każdej kulki uformować placuszek, zawijać w niego połowę umytej i wydrylowanej śliwki. Dokładnie sklejać, obtoczyć w dłoniach. Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 18-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.





źródło: przepis na ciasto - klik

11 komentarzy:

  1. Drożdżowe ze śliwkami uwielbiam, a w postaci takich drożdżoweczek jeszcze nie robiłam! Pysznie wyglądają! I ta śliwkowa zastawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłaś ochotę! tym bardziej, że od dłuższego czasu chodzą za mną drożdżówki ze śliwką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wielką chęcią zjadłabym sobie taką bułeczkę :>

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dziwnie rzadko je się wypieki ze śliwkami, a sama nie wiem czemu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. drożdżówek już dawno nie jadłam, tzn. ostatni raz latem, w wakacje! chętnie powróciłabym do tego wypieku, szczególnie dobrym pomysłem jest zabrać je ze sobą do szkoły :) z kruszonką <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kradnę tą drożdżóweczkę <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one piękne! Znakomite połączenie ,mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe buły:) .... uwielbiam drożdżówki. Przyznam szczerze, ze nie pamiętam czy jadłam kiedyś ze śliwkami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)