czwartek, 28 listopada 2013

Trufle czekoladowe



Rozkosznie czekoladowe, małe kuleczki, obtoczone dodatkowo w wytrawnym, gorzkim kakao, co według mnie jeszcze lepiej podkreśla ich intensywny smak. Użyjcie czekolady o zawartości ok. 60% kakao, to optymalna ilość. Trufle można również obtoczyć w kokosie, pokruszonych orzechach, np. pistacjach czy włoskich.



Składniki *
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki (36%)
  • 50 g zmielonych herbatników
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką. Dodać herbatniki, wymieszać. Formować kulki, schłodzić w lodówce. Obtoczyć w gorzkim kakao. Przechowywać w lodówce.


* polecam podwoić ilość


źródło: Kuchnia, grudzień '12

7 komentarzy:

  1. tak to pysznie wyglada i w sumie przepis jest nieskomplikowany,ze chyba sama takie zrobie.smaku mi narobilas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają:) lubię takie ciasteczka:D

    OdpowiedzUsuń
  3. całkiem prosta sprawa, a można stworzyć coś tak pysznego i delikatnego, subtelnego w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne są. :) Poczęstowałabym się chętnie. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, uwielbiam!! Dla takich trufli mogę mieć codziennie chandrę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)