Rozkosznie czekoladowe, małe kuleczki, obtoczone dodatkowo w wytrawnym, gorzkim kakao, co według mnie jeszcze lepiej podkreśla ich intensywny smak. Użyjcie czekolady o zawartości ok. 60% kakao, to optymalna ilość. Trufle można również obtoczyć w kokosie, pokruszonych orzechach, np. pistacjach czy włoskich.
Składniki *
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki kremówki (36%)
- 50 g zmielonych herbatników
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką. Dodać herbatniki, wymieszać. Formować kulki, schłodzić w lodówce. Obtoczyć w gorzkim kakao. Przechowywać w lodówce.
* polecam podwoić ilość
źródło: Kuchnia, grudzień '12
tak to pysznie wyglada i w sumie przepis jest nieskomplikowany,ze chyba sama takie zrobie.smaku mi narobilas :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie trufle <3
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) lubię takie ciasteczka:D
OdpowiedzUsuńcałkiem prosta sprawa, a można stworzyć coś tak pysznego i delikatnego, subtelnego w smaku ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne są. :) Poczęstowałabym się chętnie. Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe <3
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam!! Dla takich trufli mogę mieć codziennie chandrę:)
OdpowiedzUsuń