piątek, 30 września 2016

Ciasto pomarańczowe z jeżynami i lukrem


Bardzo dobre ciasto, intensywnie pomarańczowe, słodkie, wyjątkowe  w konsystencji. Dla przełamania smaku dorzuciłam odrobinę jeżyn do ciasta, co było strzałem w dziesiątkę. Spodziewałam się, że wygra inne ciasto, które robiłam tego samego wieczoru, ale to dostało więcej pozytywnych recenzji :) Polecam!

środa, 28 września 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką


Puchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) 

wtorek, 27 września 2016

Muffiny czekoladowe z gruszkami i kruszonką




Wilgotne, kakaowe muffiny na pierwsze dni jesieni :) W środku mają kawałki gruszki, na wierzchu - słodką, maślaną kruszonkę. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, pieczenie 20 min., a smakują super i ładnie wyglądają. Polecam!

niedziela, 25 września 2016

Tort kawowy z malinami


Drugi z tortów, jaki przygotowywałam na swoje urodziny. Ten, w przeciwieństwie do poprzedniego, jest przede wszystkim mniej słodki i ma owoce zamiast cukierasów ;) Ciemny biszkopt nasączyłam lekko rumowym, kawowym ponczem, przełożyłam malinowym dżemem i kremem kawowym z odrobiną zmielonej kawy dla podkreślenia smaku, po czym udekorowałam świeżymi malinami. Całość lepiej zrobić wcześniej, np. wieczorem poprzedniego dnia, a układanie owoców można zostawić na ostatnią chwilę. Polecam, tort jest pyszny :)

sobota, 24 września 2016

Plum pie (kruche ze śliwkami)



Integralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując zakalec. Każdy kawałek można podawać z gałką śmietankowych lodów, choć wybornie smakuje też z łyżeczką kwaśnej śmietany.

piątek, 23 września 2016

Kokosowe owsiane batoniki (bez cukru i masła)



Bardzo dawno nie robiłam żadnych owsianych batoników. Muszę to koniecznie zmienić, bo znalazłam dla nich nowe zastosowanie - do mleka czy jogurtu są lepsze niż granola. Można sobie je pokruszyć do miseczki i zajadać w różnych kombinacjach, a taka porcja jak w przepisie starcza na około 5-6 posiłków. Oczywiście batoniki można zajadać też bez żadnych dodatków :) W przepisie nie ma cukru (za to mamy dodatek miodu), ani masła (ten składnik został zastąpiony niewielką ilością oleju kokosowego).

czwartek, 22 września 2016

Babeczki waniliowe z masłem orzechowym i białą czekoladą



Delikatne, słodko-słone babeczki ze sporym dodatkiem pachnącej wanilii, chrupiących orzeszków, masła orzechowego i białej czekolady. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, gdy nadzienie jest płynne. Zdecydowanie dla wielbicieli peanut butter :)

wtorek, 20 września 2016

Sernik borówkowy z białą czekoladą




Jak już ostatnio wspominałam przy okazji tych babeczek (klik), zbieram ostatnio zamówienia specjalne na słodkości od całego, męskiego towarzystwa. Tym razem na sernik z borówkami, który robiłam stosunkowo niedawno, bo w lipcu, lecz wtedy nie blogowałam, ba! Nawet gdybym to robiła, pewnie nie zdążyłabym nawet zrobić jednego zdjęcia - rozszedł się jak świeże bułeczki. Wtedy roiłam go z podwójnej porcji, w większej brytfannie, tym razem porcja jest mniejsza i dopasowana do małej, kwadratowej foremki.

niedziela, 18 września 2016

Tort karmelowo-czekoladowy


Gdy wczoraj wspomniałam, że na dniach pojawią się przepisy na moje dwa urodzinowe torty, nie spodziewałam się, że uda mi się tak szybko ze wszystkim wyrobić i już dzisiaj będę miała dla Was gotowy post. Na pierwszy ogień idzie słodki, karmelowo-czekoladowy torcik, udekorowany słodyczami i karmelową polewą. Całość robi się szybko (wystarczy dzień wcześniej upiec biszkopt, a kolejnego dnia ukręcić masę, przygotowując polewę toffiee nawet w tym samym czasie), a jest niezwykle efektowna i robi furorę na stole.

sobota, 17 września 2016

(Urodzinowa) tarta z nadzieniem serowym, malinami i bezą




Dzień dobry w sobotę! Ponieważ mam dziś urodziny i wieczorem organizuję małe rodzinne spotkanie, a Mamy nie ma, zostaję z całym, kuchennym rozgardiaszem (i nie chodzi tylko o słodkości!). Na szczęście będę miała męskie towarzystwo i pomoc ;) Dziś więc przepis na pyszną tartę na kruchym, kakaowym cieście, ze słodkim twarożkiem, malinami i bezą. A w najbliższych dniach przepisy na torty, które zaraz biegnę dekorować.

czwartek, 15 września 2016

Razowe orkiszowe ciastka z suszoną żurawiną i czekoladą




Kolejny pomysł na ciasteczka - tym razem orkiszowe z dodatkiem suszonej żurawiny i gorzkiej czekolady. Mąkę możemy dodać dowolną, dodatki pozmieniać wedle własnych upodobań, niemniej jednak szczerze namawiam do podanej niżej propozycji :)

środa, 14 września 2016

Babeczki czekoladowe z jeżynami



Dostałam zamówienie od mojego brata na czekoladowe babeczki, bo 'dawno nie było' ;) Wczoraj późnym wieczorem kręciłam więc ciasto, bo ze względu na panującą na zewnątrz temperaturę nie dałam rady odpalić piekarnika w trakcie dnia. Dziś dorobiłam nutellowy krem i udekorowałam babeczki jeżynami, które zrywałam chwilę po 8 rano z dziadkowego ogrodu.
PS  jeszcze wczoraj o 23 kilka ciepłych babeczek zniknęło ;)

wtorek, 13 września 2016

Drożdżówki z białym serem



Drożdżówki w najbardziej klasycznej wersji, czyli ze słodkim, waniliowym białym serem i niczym ponadto :) Wyjątkowo żadnej kruszonki, lukru czy innych, zbędnych w tym wypadku dodatków. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika (pamiętajcie tylko chwilę odczekać, bo jedzenie bułek wyciągniętych 2 minuty wcześniej z 200 st. C nie jest rozsądnym wyjściem, nie polecam... ;))

niedziela, 11 września 2016

Pavlova leśna




Miał być tort bezowy, ale zapomniałam o pierwotnej wizji i zamiast trzech bezowych blatów upiekłam jedną większą... Więc skończyło się pavlovą z leśnym, lekko przełamującym słodki smak, akcentem - z malin i jeżyn. Z delikatnym, puszystym kremem, niezbyt słodkim. A nad tortami bezowymi będę musiała popracować, więc może i niedługo zrealizuję tamten plan ;)

piątek, 9 września 2016

Rustykalna tarta z gruszkami i miodem




Sezon na gruszki rozpoczęty, w tym roku na szczęście mamy sporo swoich owoców, więc pora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :)

wtorek, 6 września 2016

Przytulone drożdżówki z owocami lata




Zamęczę, obiecuję, zamęczę przepisami na ciasta z owocami. Jemy je praktycznie codziennie, w milionach kombinacji smakowych, czasem nawet nie jestem w stanie zrobić porządnych zdjęć (nie żebym jakoś się tym przejmowała - czasy, gdy moim priorytetem było zrobienie przyzwoitych fotografii minęły i nastały te błogie obfitujące w obrywanie kruszonki, koślawe krojenie kawałków, zjadanie gorącego ciasta z płynącym po rękach soku z owoców... no i wiele innych przyjemności ;)).
Przepis inspirowany Roksaną (klik), natomiast ciasto z innego przepisu, wypróbowane wielokrotnie, ulubione.

sobota, 3 września 2016

Ciasto Kinder Country bez pieczenia (identyczne jak batonik)




Kinder Country to od zawsze mój ulubiony batonik. W tygodniu pomyślałam, że skoro jest tyle 'batonikowych ciast' to czemu by nie zrobić też takiej wersji? Trochę się zdziwiłam, gdy przeszukam internet i odkryłam, że takie przepisy już tam są. Jednak nie do końca mi one odpowiadały (ale pewnie też kiedyś wypróbuję, bo wyglądały zachęcająco), ponieważ chciałam jak najwierniej oddać smak batonika, przygotowałam więc mleczny krem, nie dodawałam np. herbatników czy kremówki, serka. Natomiast czekoladowa polewa nie zastyga w lodówce na kamień dzięki dodatkowi śmietanki. No cóż, efekt jest super, smakiem naprawdę niemal identyczny :)

czwartek, 1 września 2016

S'mores brownies




S'more to taki amerykański przysmak znany z kreskówek. Składa się z herbatników, czekolady i pianek. Całość podgrzewana jest nad ogniskiem, dzięki czemu wnętrze się rozpuszcza. Mimo, że za marshmallows nie przepadam to pomysł na brownie wyglądające jak s'more akurat mi się spodobał. Spód to chrupiące, lekko słone ciastka, wnętrze - baaardzo czekoladowe ciasto, przykryte piankową chmurką. Jedyne zastrzeżenie to to, że nie znalazłam ich w neutralnym kolorze, tylko w podejrzanie fioletowym... i to w dodatku o smaku truskawki ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...