Po raz piąty w życiu próbuję dodać ten przepis na bloga. Albo padała mi bateria w aparacie, albo zdjęcia nie wyszły na tyle znośne, by je opublikować, albo (najczęściej) ciastka znikały szybciej, niż byłam w stanie je sfotografować. I chyba nie zdziwię Was pisząc, że tym razem również ledwo udało mi się zdążyć... ;)
wtorek, 29 listopada 2016
niedziela, 27 listopada 2016
Cynamonowy wirujący chlebek
Miałam ochotę na cynamonki lub inne słodkie drożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia.
sobota, 26 listopada 2016
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Ostatnie podrygi jesiennych wypieków, grudzień będzie już czasem pachnącym Świętami. Dziś ciasto z dodatkiem dyni i marchewki, które nie do końca mi wyszło, ale i tak smakowało. Poszewka na poduszkę oraz kocyk to rękodzieło wykonane przez moją zdolną Mamę :)
czwartek, 24 listopada 2016
Cinnamon swirl apple slab pie
Widzieliście kiedyś takie cuda? Nietypowa szarlotka na kruchym cieście z zawijasami na wierzchu niczym cynamonki w ciasteczkowej wersji. Ja nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem tego ciasta teraz, gdy jesienne smaki jeszcze królują.
wtorek, 22 listopada 2016
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką
puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik
chrupiące i kruche plum pie - klik
delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik
jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik
Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc, w warunkach studenckich najczęściej ograniczam się do plum crumble, co też nie jest złym wyjściem ;)
Tym razem jednak 'pełnowartościowe' ciasto, duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam!
niedziela, 20 listopada 2016
Tort, jakiego jeszcze nie widziałeś
Rzuciło mi się w oczy zdjęcie takiego tortu w internecie i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować go odtworzyć na swój sposób. No więc co my tu mamy? Hm... Trzy rewelacyjne ciasta w jednym: brownie, chocolate chip cake (czyli waniliowe, ucierane ciasto z kawałkami mlecznej czekolady) i biszkoptowe ciasto oreo. Całość przełożyłam waniliowym kremem, oblałam gorzką czekoladą i udekorowałam różnymi dobrociami. Bomba kaloryczna, ale uwierzcie - warta grzechu.
sobota, 19 listopada 2016
Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą
Moja Mama wie, jak poprawić mi humor w listopadzie. Robi domowy chleb, pyszne przetwory i przy okazji swoich przyjazdów do Łodzi wpada na kawę i obdarowuje mnie takimi pysznościami. Przy produkcji tego dyniowego dżemu byłam, jednak tym razem odgrywałam rolę obserwatora i smakosza. A smakuje naprawdę rewelacyjnie - jak mus. Dynia nadaje piękny, słoneczny kolor, jabłka - świetną konsystencję, a pomarańcza - cudowny aromat. Polecam!
środa, 16 listopada 2016
Muffinki jak piernik (z powidłami i czekoladą)
Zamiast pieczenia jednego dużego piernika, można zaopatrzyć nasz świąteczny stół w słodkie miniaturki. Znikają szybciutko, bo każdy, kto przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami.
poniedziałek, 14 listopada 2016
Muffiny waniliowe z porzeczkami i kruszonką
Zdecydowanie najczęściej robię waniliowe muffinki - przyznam szczerze, że gdy jestem w Łodzi nawet nie stosuję się do żadnego przepisu, tylko wyciągam wszystkie podstawowe składniki na wierzch, żeby o niczym nie zapomnieć ;) i szybko rozdzielam je na dwie miski: suche i mokre. Potem dorzucam tylko ulubione dodatki (np. surową żurawinę), posypuję kruszonką i za 20 minut mam babeczki do kawy. Dziś zapraszam na wersję z czerwonymi porzeczkami :)
sobota, 12 listopada 2016
Puchate amerykańskie pankejki
Sobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem trochę się zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam!
piątek, 11 listopada 2016
Brownie czekoladowo-pomarańczowe z polewą
Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;)
czwartek, 10 listopada 2016
Kakaowe ciastka z czekoladowo-pomarańczowym kremem
Wspominałam ostatnio, że biorę się za zalegające w 'roboczych' przepisy. Tym razem mam dla Was ciasteczka, które były tu 6 lat temu. Ciastka są pyszne, przełożone lekko pomarańczowym kremem z białej czekolady. Wymagają trochę wysiłku i cierpliwości, uznałabym je za wypiek dla średniozaawansowanych, niemniej bardzo polecam, bo są warte każdego wysiłku.
środa, 9 listopada 2016
Sernik z brzoskwiniami
Pyszna klasyka, szczególnie sprawdzająca się w sezonie późnojesiennym lub wiosennym, gdy mało jest świeżych owoców. Dwie warstwy kruchego ciasta pomiędzy którymi znajduje się kremowa masa serowa i słodkie, soczyste brzoskwinie. Do jednej (lub nawet dwóch, wedle uznania) warstwy ciasta możemy dodać kakao, a wierzch posypać cukrem pudrem.
niedziela, 6 listopada 2016
Chocolate cupcakes
Wszyscy mają ostatnio chęć na czekoladę, więc zużywam jej w kuchni zatrważające ilości, np. do takich babeczek - kakaowych z gorzką czekoladą, budyniowym, śmietankowym kremem i dodatkową kostką czekolady na wierzchu. Kremu może Wam trochę zostać, ja jego pozostałości zrobiłam przekładany deser z bananem i korzennymi ciasteczkami.
piątek, 4 listopada 2016
środa, 2 listopada 2016
Cynamonki
Przepis na te cynamonki to jeden z pierwszych postów, które znalazły się na tym blogu. Bardzo dawno ich nie robiłam, dopiero niedawno sobie o nich przypomniałam i postanowiłam odświeżyć stary wpis nowymi zdjęciami. Bułeczki robi się ekspresowo, a są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Spróbujcie sami :)
wtorek, 1 listopada 2016
Ciasto chałwowe
Pyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)