Słodkie, śnieżne talarki, wpisujące się w zimową aurę panującą na zewnątrz. Niewiele składników, niewiele pracy i mamy domowe pralinki - z chrupiącymi orzeszkami, które przełamują słodki, białoczekoladowy smak batoników, chlustem alkoholu i przyprószone kokosem. Dla wielbicieli Michałków i pokrewnych smaków ;-)
piątek, 31 stycznia 2014
środa, 29 stycznia 2014
Sernik chałwowy
Witam Was ciepło w ten chłodny wieczór (noc? :O)! Wpadam się dzisiaj tylko przywitać, dodać znany już w blogosferze przepis na sernik, okraszony moimi beznadziejnymi zdjęciami... Ale niestety nie mam głowy do pieczenia, do fotografowania, mnóstwo rzeczy się zmieniło, a ja jeszcze nigdy, przenigdy nie miałam tyle nauki. Całkiem serio, przygotowania do matury z perspektywy dnia obecnego wydają mi się śmiechu warte. Ale nic, nie będę zanudzać, bo nie dość, że nie mam weny to jeszcze czasu mało. Do usłyszenia w kolejnym wpisie, miejmy nadzieję już trochę bardziej kreatywnym :-)
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Duńskie rogaliki orzechowe
Ciasto duńskie to setki, a może nawet tysiące możliwości. W mojej głowie jest mnóstwo pomysłów na sprytne wykorzystanie go (zresztą zauważyłam już, że im mniejszą mam możliwość korzystania z kuchni, pieczenia, etc. tym więcej wymyślam połączeń i pomysłów na nowe wypieki), niestety nie wiem, kiedy dane będzie mi spokojne, bezstresowe odmóżdżenie się przy piekarniku, więc na razie zasypuję Was niezbyt skomplikowanymi przepisami.
Do nadzienia użyłam mieszanki różnych ziaren i orzechów (fistaszki były słone), dzięki czemu \ma bogaty, różnorodny smak. Hojnie dosłodziłam miodem (bo ciasto praktycznie niesłodzone) i doprawiłam cynamonem. Ewentualnie, gdy nie macie podanych poniżej składników lub jakichś nie lubicie - można je zastąpić innymi, np. orzechami włoskimi czy laskowymi, pekanami, brazylijskimi, etc. (natomiast poniższa mieszanka naprawdę fajnie smakuje).
poniedziałek, 20 stycznia 2014
Omlet czekoladowy
Omlety są naprawdę świetnym śniadaniowym (i nie tylko!) rozwiązaniem. Szeroka gama dodatków i możliwości pozwala na stworzenie z podstawowych składników niesamowitego dania, za każdym razem innego. Jabłka, maliny, jagody, masło orzechowe, nutella? Orzechy, kokos? Bita śmietana? A może cebula, pieczarki czy nawet ziemniaki? Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i kubków smakowych! :-)
czwartek, 16 stycznia 2014
Hawajski kremowy deser
Rewelacyjny deser! Prosty, a smakuje lepiej niż niejedno wykwintny krem. Słodki i kremowy, ale absolutnie nie mdły - to dzięki dodatki orzeźwiającego ananasa i rumowego akcentu. Przypominający upalny, wakacyjny czas w te mroźne dni. Polecam, bardzo, bardzo!
piątek, 10 stycznia 2014
Różowe beziki
Idealny pomysł na przekąskę w trakcie party dla Księżniczki ;-) Niezastąpione bezy, które smakują zarówno solo, jak i w wielu deserach, np. w Eton Mess. Pokruszone mogą stanowić posypkę do babeczek lub do tortu - nawet w całości, bowiem swoje beziki przygotowałam w miniaturowej wersji - ot, na raz. W dodatku zabarwiłam różowym barwnikiem spożywczym (chemiaaaaa hahah, przepraszam, no nie mogłam tego nie zrobić...), więc mają uroczy, jasnoróżowy, pastelowy odcień. Spróbujcie :-)
poniedziałek, 6 stycznia 2014
Bułeczki jogurtowe z sezamem
Miękkie, delikatne i puszyste bułeczki z jasnej mąki pszennej, na jogurcie. Idealne na śniadanie, neutralne w smaku. Łatwe do przygotowania, można zostawić je na nocne wyrastanie. Czego chcieć więcej? :-)
piątek, 3 stycznia 2014
Ciasto Rafaello
Długo, oj długo zwlekałam z tym ciastem, bo zawsze robiłam coś innego, sezonowego, owocowego i orzeźwiającego... i przez to wszystko zapomniałam, jak bardzo lubię kokos! Bywał tutaj co prawda w okresie letnim, ale był raczej dodatkiem, a nie bohaterem. Tym razem jednak w cudownym duecie z migdałami, zawsze wszystkim kojarzącym się od razu z Rafaello (swoją drogą, czy jest tu ktoś, kto nie lubi tych pralinek?). Kiedyś robiłam takie ciasto w wersji bez pieczenia, na krakersach (klik), natomiast dzisiejsza to mistrzostwo. Słodkie, otulające, zimowe, do spożycia koniecznie w towarzystwie gorzkiej kawy lub herbaty. Polecam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)