ZANIM SKORZYSTASZ Z PRZEPISU...
kilka uwag praktycznych ;)
- to, co akurat nasunęło mi się na myśl
- strona będzie aktualizowana
- zawsze chętnie odpowiem na wszystkie pytania, więc w razie wątpliwości proszę pisać w komentarzach pod konkretnymi postami
KILKA UWAG PRAKTYCZNYCH
- szklanka, której używam to standardowa szklanka po nutelli ;) która na pewno znajduje się w każdym domu; ma ona objętość ~200 ml
- kostka masła to 200 g
- kostka margaryny to 250 g
- czas pieczenia jest czasem sugerowanym - pamiętajcie zawsze wierzyć swojej intuicji: jeśli ciasto wydaje się Wam niedopieczone - pieczcie je dłużej, jeśli zaś za bardzo się pali - skróćcie czas pieczenia
- zwykle piekę bez termoobiegu, z funkcją góra-dół (chyba, że w przepisie jest zaznaczone inaczej)
- rzadko piekę serniki w kąpieli wodnej, bo mi nie smakują (są dla mnie zbyt wilgotne); oczywiście można je w ten sposób piec - info poniżej
- nie zaznaczam tego w każdym przepisie, ale składniki do sernika, ciast ucieranych, ciast na jogurcie, itd. muszą być wyjęte z lodówki wcześniej (jakieś 3 godziny), aby podczas przygotowywania ciasta miały temp. pokojową
- zawsze używam dużych, wiejskich jajek
- śmietana kremówka, jaką wykorzystuję to śmietana 36% - zawsze bardzo dobrze schłodzona
- ser do serników i deserów, którego używam to zazwyczaj zmielony już serek kanapkowy "Mój ulubiony" (pojemniki 200 g i 450 g); czasem sama mielę pełnotłusty, wiejski twaróg
- mleko w proszku zawsze pełnotłuste, nie odtłuszczone i granulowane
- mrożone owoce, które często wykorzystuję w wypiekach wrzucam do ciasta uprzednio nierozmrożone (chyba, że zaznaczone inaczej)
- jeśli wolisz mniej słodkie ciasta to w większości przepisów (oprócz przepisów na bezy) można zmniejszyć ilość cukru
JAK PRZYGOTOWAĆ KĄPIEL WODNĄ DLA SERNIKA ;)
- przygotowujemy blaszkę, w której będzie piekł się sernik i naczynie żaroodporne, w którym zmieści się blaszka z sernikiem
- spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia
- z zewnątrz szczelnie owijamy ją folią aluminiową
- przygotowujemy spód i sernik zgodnie z przepisem, gdy jest gotowy wlewamy masę do blaszki i wstawiamy ją do naczynia żaroodpornego
- gotujemy wodę i gorącą wlewamy do naczynia żaroodpornego (w którym znajduje się już blacha z ciastem) do połowy wysokości blachy
- pieczemy zgodnie z przepisem
JAK PRZYGOTOWAĆ KĄPIEL WODNĄ DLA CZEKOLADY ;)
- potrzebujemy: garnka i miski (najlepiej metalowej), którą jesteśmy w stanie postawić na garnku w taki sposób, by się na nim opierała
- czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski
- do garnka lejemy wodę, ustawiamy na kuchni, włączamy gaz, stawiamy miskę z czekoladą
- czekamy, aż woda w garnku zacznie się ogrzewać, a czekolada rozpuszczać
- od czasu do czasu mieszamy łyżką rozpuszczającą się czekoladę
- jeśli trzeba ją stopić np. razem z masłem to od razu do miski wrzucamy również masło, uprzednio pozostawione w temp. pokojowej
CO TO ZNACZY "PIEC DO SUCHEGO PATYCZKA"?
- uchylamy piekarnik, w którym piecze się ciasto
- w środek ciasta wbijamy patyczek do szaszłyków, wyciągamy go
- zamykamy piekarnik
- patrzymy, czy patyczek oblepiony jest ciastem: jeśli tak - pieczemy ciasto dłużej, bo jest w środku niedopieczone; jeśli nie - ciasto gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)