Jeszcze jeden przepis z zeszłego roku, czyli wspominane w którymś z poprzednich postów mocno miodowe pierniczki. Pachną obłędnie i zdecydowanie są nieodłącznym elementem Świąt. Polecam wielbicielom miodu, bo wiedzie on w nich prym (w przeciwieństwie do niektórych przepisów, gdzie miodu wcale się nie dodaje - co też ma swoją zaletę, bo wtedy pierniczki nie są twarde :))
czwartek, 26 grudnia 2013
wtorek, 24 grudnia 2013
Wigilia '13
Miłości, zrozumienia, wsparcia od ukochanych osób.
Byście tylko takimi osobami się otaczali.
Byście nie gonili szczęścia, ale odnaleźli je w codziennych
sytuacjach, w każdej chwili.
Byście zawsze ufali.
Byście nauczyli się mieć marzenia i nigdy nie przestali w nie wierzyć,
bo wiara czyni cuda.
Byście każdy dzień witali i żegnali uśmiechem.
Aby każda decyzja, którą podejmiecie była tą dobrą.
I aby za rok było jeszcze lepiej, niż jest teraz.
M.
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Świąteczne ciasto z nadzieniem bakaliowym
Co Wy na to, by bogactwo świątecznych dodatków otulić słodkim, puszystym i maślanym drożdżowym ciastem? To tak proste i zarazem nieoczywiste... Przecież ciasta drożdżowe (prócz oczywiście makowca) zupełnie do Świąt nie pasują. Ale dlaczego by nie spróbować? Bo uwierzcie, można się zakochać. Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie. Pycha! :-)
Etykiety:
alkohol,
Boże Narodzenie,
cynamon,
drożdże,
dżem/marmolada/konfitura,
migdały,
mleko,
orzechy,
płatki owsiane,
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
żółtko
sobota, 21 grudnia 2013
Piernikowe ozdoby na choinkę
Wiecie co? Uświadomiłam sobie ostatnio, że w tamtym roku w obfitującym w słodycze grudniu (klik) nie dodałam przepisów na pierniczki i dzisiejsze piernikowe ozdoby na choinkę, które zdobiły naszą ekologiczną choinkę. To było chyba najpiękniejsze drzewko w naszej karierze. Mama kroiła i suszyła pomarańcze, cytrynki i limonki, ja piekłam i ozdabiałam ciasteczka, Maciek robił łańcuchy z bibuły... A drzewko było niewielkie, doniczkowe i do dziś sobie żyje. Nie wiem jeszcze, jak w tym roku będzie wyglądała nasza choinka, ale zeszłoroczną naprawdę ciepło wspominam. Tak samo zresztą jak i Święta - uwielbiam ten czas i bardzo cieszę się, że się zbliża.
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Kora orzechowa
Ciasto typowo świąteczne, zimowe. Idealne na przegryzkę podczas świątecznych przygotowań, jako zwieńczenie wigilijnej wieczerzy czy do popołudniowej kawki w Pierwszy Dzień Świąt. Wbrew pozorom nie jest zbyt trudne czy wymagające dużych zdolności kulinarnych, a wygląda naprawdę ładnie. Dobrze się też kroi, mimo bakalii w "biszkoptowych" blatach. Brzoskwinie z puszki i galaretka ożywiają ciasto i przełamują smak. Polecam, na Sylwestra również :-)
PS Przepraszam za zdjęcia, niestety natłok obowiązków, nauki, nie mogę się za bardzo skupić na blogu, nawet mimo zbliżającej się przerwy świątecznej...
PS Przepraszam za zdjęcia, niestety natłok obowiązków, nauki, nie mogę się za bardzo skupić na blogu, nawet mimo zbliżającej się przerwy świątecznej...
czwartek, 12 grudnia 2013
Moje Święta, moja choinka, mój dom
Świąteczne migawki i kompletny brak czasu. Nadrobię to, obiecuję, a tym czasem zostawiam Was z różnymi zdjęciami z lat poprzednich. Wiem, że w tym roku też Mama zamienia dom w świąteczne królestwo (wszyscy wkoło są uzależnieni od MMSów, więc mam podgląd na bieżąco), a mnie uda mi się to sfotografować Miłego wieczoru!
M.
sobota, 7 grudnia 2013
środa, 4 grudnia 2013
Piernik przekładany z czekoladą
Pieczenie pierników czas zacząć ;-) W tym roku niestety - z powodów oczywistych - trochę musiałam ograniczyć swoją wyobraźnię i plany na świąteczne wypieki są ubogie... Ciasteczek i pierniczków też pewnie będzie mniej niż rok temu, staram się wykorzystywać każdą chwilę najlepiej jak mogę i pochłaniać tyle wiedzy, ile mój umysł jest w stanie wchłonąć ;-)
Dlatego zamiast bawić się w wałkowanie, wycinanie, lukrowanie, dekorowanie - stawiam na szybkie, duże wypieki, takie jak ten piernik. Część mąki pszennej zastąpiłam orkiszową razową (możliwe, że będzie trzeba dolać odrobinę płynu, bo mąką pełnoziarnista chłonie go więcej), której orzechowy posmak podkreśla charakter piernika.
Dlatego zamiast bawić się w wałkowanie, wycinanie, lukrowanie, dekorowanie - stawiam na szybkie, duże wypieki, takie jak ten piernik. Część mąki pszennej zastąpiłam orkiszową razową (możliwe, że będzie trzeba dolać odrobinę płynu, bo mąką pełnoziarnista chłonie go więcej), której orzechowy posmak podkreśla charakter piernika.
Subskrybuj:
Posty (Atom)