Co Wy na to, by bogactwo świątecznych dodatków otulić słodkim, puszystym i maślanym drożdżowym ciastem? To tak proste i zarazem nieoczywiste... Przecież ciasta drożdżowe (prócz oczywiście makowca) zupełnie do Świąt nie pasują. Ale dlaczego by nie spróbować? Bo uwierzcie, można się zakochać. Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie. Pycha! :-)
Składniki
Rozczyn
- 1/3 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdży
- czubata łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki mąki pszennej
Ciasto
- 90 dag mąki pszennej
- 6 czubatych łyżki płatków owsianych
- szklanka cukru
- 120 g masła
- szklanka mleka
- 6 żółtek
Nadzienie
- 500 g marmolady (użyłam truskawkowej)
- 100 g orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g namoczonych przez dobę w rumie rodzynek
- 100 g posiekanych migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
- żółtko
- łyżka mleka
- płatki migdałowe
Z drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, cukru i mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, miękkie masło i żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce (ok. 23x37 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć nadzienie, przykryć resztą ciasta. Odstawić do napuszenia na 20-30 min. Przed pieczeniem wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 st. C przez ok. 45 min. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
źródło: zmodyfikowany przepis z 'Poradnika domowego' grudzień '09
Maślane , drożdżowe i z bakaliowym nadzieniem ... jestem na tak ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale. Nie dziwię się, że zniknęlo :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń