To oryginalna nazwa, ale każdy się z nią zgadza. Piekłam kilka rodzajów ciasteczek na jedno popołudnie i te zdecydowanie smakowały wszystkim najbardziej i najszybciej zniknęły. Cóż, nie ma się co dziwić, w końcu masło orzechowe+czekolada to przysmak znany nie od dziś.
Składniki
- 150 g masła
- jajko
- szklanka trzcinowego cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 1/4 szklanki mąki razowej (pszennej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka czekolady, posiekanej
Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać cukier i cukier z wanilią, ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać masło orzechowe, mąkę i proszek, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez 10 min.
źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak
Wyglądają naprawdę perfekcyjnie:)
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha, choć przyznaję, że sama nigdy ich nie robiłam... ;) Chyba pora to zmienić.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :) Wcale się nie dziwię, że zyskały uznanie gości :)
OdpowiedzUsuń