Idealny pomysł na przekąskę w trakcie party dla Księżniczki ;-) Niezastąpione bezy, które smakują zarówno solo, jak i w wielu deserach, np. w Eton Mess. Pokruszone mogą stanowić posypkę do babeczek lub do tortu - nawet w całości, bowiem swoje beziki przygotowałam w miniaturowej wersji - ot, na raz. W dodatku zabarwiłam różowym barwnikiem spożywczym (chemiaaaaa hahah, przepraszam, no nie mogłam tego nie zrobić...), więc mają uroczy, jasnoróżowy, pastelowy odcień. Spróbujcie :-)
Składniki (2 blaszki malutkich bezików)
- 2 białka
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- różowy lub czerwony barwnik spożywczy w proszku lub żelu
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas miksując. Dodać barwnik spożywczy, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 120 st. C. Długość pieczenia zależy od wielkości bez, mnie zajęło to ok. 60 min., choć czas ten może się wydłużyć.
chcę być Małą Księżniczką i chcę takie beziki! omamo! *.*
OdpowiedzUsuńJako miłośniczka bez uważam że naprawde wyglądają słodko, są ślicznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :http://mytastykitchen.weebly.com/
Jakie cudowne! Aż żal jeść! :)
OdpowiedzUsuńCo za kolorek <3 Już wyobrażam sobie je w cieplutkiej owsiance ! :)
OdpowiedzUsuńPiękne małe cudeńka:)
OdpowiedzUsuńCudeńka : )
OdpowiedzUsuńależ pysznie wyglądają:) może też sobie zrobię jak będę miała chwilę. ale po czym poznać że już się odpowiednio upiekły?
OdpowiedzUsuńZ wierzchu muszą być chrupiące, w środku upieczone, ale żeby się zanadto nie zeschły. Po prostu zawsze biorę jedną i próbuję :)
UsuńTakimi bezikami można pięknie udekorować tort dla małej księżniczki, myślę, że kiedyś wykorzystam takie :)
OdpowiedzUsuńchyba najbardziej urocze jakie dotychczas widziałam:)
OdpowiedzUsuńtak pięknie wyglądają, że aż chciałoby się na nie patrzeć i patrzeć....
OdpowiedzUsuńpiękne!
Urocze są faktycznie, od razu kojarzą się z księżniczkowym balem ;)
OdpowiedzUsuńboskie ! wyglądają jak z francuskiej cukierni, w której kosztowałyby po 3 euro za sztukę <3
OdpowiedzUsuń