Długo, oj długo zwlekałam z tym ciastem, bo zawsze robiłam coś innego, sezonowego, owocowego i orzeźwiającego... i przez to wszystko zapomniałam, jak bardzo lubię kokos! Bywał tutaj co prawda w okresie letnim, ale był raczej dodatkiem, a nie bohaterem. Tym razem jednak w cudownym duecie z migdałami, zawsze wszystkim kojarzącym się od razu z Rafaello (swoją drogą, czy jest tu ktoś, kto nie lubi tych pralinek?). Kiedyś robiłam takie ciasto w wersji bez pieczenia, na krakersach (klik), natomiast dzisiejsza to mistrzostwo. Słodkie, otulające, zimowe, do spożycia koniecznie w towarzystwie gorzkiej kawy lub herbaty. Polecam!
Składniki
Biszkopt
- dowolny, upieczony z 4-5 jajek; ja robiłam w formie o wym. 37x23 cm tak jak tutaj, z tym że dałam 2/3 szklanki cukru - klik
Masa I
- 500 ml śmietany 36%
- 200 g białej czekolady
- 100 g posiekanych migdałów lub migdałów w słupkach
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 3 łyżki wrzącego mleka
Masa II
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Dodatkowo
- 100 g wiórków kokosowych
Śmietanę ubić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Stopniowo dodawać do ubitej śmietany (należy jednak robić to dość sprawnie, bo zbyt długie miksowanie niestety skutkuje zważeniem się masy. Należy też uważać na temperaturę czekolady - zbyt duża różnica miedzy nią a śmietaną również kończy się zważoną masą). Żelatynę rozpuścić w mleku. Następnie do masy czekoladowej dodać migdały, wiórki, cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Zmiksować, wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią.. Śmietanę ubić, dodać cukier i usztywniacz. Wyłożyć na biszkopt, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na 12 h i tam przechowywać. Najlepiej smakuje schłodzone.
źródło: Małgosia! ♥
źródło: Małgosia! ♥
Cudowne , uwielbiam pralinki rafaello a ciasto robione pod nie to musi być poezja :)
OdpowiedzUsuńZachwycające ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńcaaałe wieki nie jadłam Rafaello! pyszności :]
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmusi być baardzo dobre, ale trochę dużo tego cukru, śmietanki itd. z postanowieniami, aby schudnąć, niestety nie współgra, ale może kiedyś : )
OdpowiedzUsuńkokos to u mnie w rodzinie wszyscy uwielbiamy, a takie ciasta tym bardziej chętnie robię ;) kolejny do wypróbowania trafia na listę :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńtutaj jest napisane "wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią", a na zdjęciu jest tylko 1 warstwa biszkoptu:) inaczej robiłaś, czy po prostu na zdjęciu jej nie widać?:)
OdpowiedzUsuńInaczej, nie przekroiłam biszkoptu :)
Usuńa ja nadal zwlekam z tym ciastem... zmobilizowałaś mnie. zrobię go w następny wolny weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam...
OdpowiedzUsuńchcę zrobić takie ciasto! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne rafaello :)
OdpowiedzUsuń