poniedziałek, 14 listopada 2016

Muffiny waniliowe z porzeczkami i kruszonką




Zdecydowanie najczęściej robię waniliowe muffinki - przyznam szczerze, że gdy jestem w Łodzi nawet nie stosuję się do żadnego przepisu, tylko wyciągam wszystkie podstawowe składniki na wierzch, żeby o niczym nie zapomnieć ;) i szybko rozdzielam je na dwie miski: suche i mokre. Potem dorzucam tylko ulubione dodatki (np. surową żurawinę), posypuję kruszonką i za 20 minut mam babeczki do kawy. Dziś zapraszam na wersję z czerwonymi porzeczkami :)


Składniki (10-12 babeczek)

  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • duże jajko
  • 100 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 110 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, umytych
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
Wszystkie składniki wymieszać na kruszonkę.


Mokre składniki (mleko, jajko, masło) wymieszać w jednej misce.  Suche (mąkę, sól, cukier, proszek, ziarenka wanilii) - w drugiej. Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niedbale. Wrzucić do ciasta porzeczki, jeszcze raz wymieszać łyżką. Rozłożyć do przygotowanej formy wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec 20 min. w 200 st. C.




2 komentarze:

  1. Ależ piękne papilotki!
    A muffiny z pewnością smakowały wybornie, takie wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...