Zamiast pieczenia jednego dużego piernika, można zaopatrzyć nasz świąteczny stół w słodkie miniaturki. Znikają szybciutko, bo każdy, kto przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami.
Składniki (12 babeczek)
Ciasto
- jajko, roztrzepane
- 110 ml mleka
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 150 g mąki
- 1,5 łyżki kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 90 g cukru
- szczypta soli
Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić.
Dodatkowo
- powidła śliwkowe do nadziania
- tabliczka gorzkiej czekolady
- płatki migdałowe (można je podprażyć na suchej patelni)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń