wtorek, 29 listopada 2016

Świąteczne twarożkowe laseczki




Po raz piąty w życiu próbuję dodać ten przepis na bloga. Albo padała mi bateria w aparacie, albo zdjęcia nie wyszły na tyle znośne, by je opublikować, albo (najczęściej) ciastka znikały szybciej, niż byłam w stanie je sfotografować. I chyba nie zdziwię Was pisząc, że tym razem również ledwo udało mi się zdążyć... ;)

niedziela, 27 listopada 2016

Cynamonowy wirujący chlebek


Miałam ochotę na cynamonki lub inne słodkie drożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia.

sobota, 26 listopada 2016

Ciasto dyniowo-marchewkowe



Ostatnie podrygi jesiennych wypieków, grudzień będzie już czasem pachnącym Świętami. Dziś ciasto z dodatkiem dyni i marchewki, które nie do końca mi wyszło, ale i tak smakowało. Poszewka na poduszkę oraz kocyk to rękodzieło wykonane przez moją zdolną Mamę :)

czwartek, 24 listopada 2016

Cinnamon swirl apple slab pie


Widzieliście kiedyś takie cuda? Nietypowa szarlotka na kruchym cieście z zawijasami na wierzchu niczym cynamonki w ciasteczkowej wersji. Ja nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem tego ciasta teraz, gdy jesienne smaki jeszcze królują.

wtorek, 22 listopada 2016

Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką



W tym sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami:
puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik
chrupiące i kruche plum pie - klik
delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik
jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik
Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc, w warunkach studenckich najczęściej ograniczam się do plum crumble, co też nie jest złym wyjściem ;)
Tym razem jednak 'pełnowartościowe' ciasto, duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam!

niedziela, 20 listopada 2016

Tort, jakiego jeszcze nie widziałeś




Rzuciło mi się w oczy zdjęcie takiego tortu w internecie i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować go odtworzyć na swój sposób. No więc co my tu mamy? Hm... Trzy rewelacyjne ciasta w jednym: brownie, chocolate chip cake (czyli waniliowe, ucierane ciasto z kawałkami mlecznej czekolady) i biszkoptowe ciasto oreo. Całość przełożyłam waniliowym kremem, oblałam gorzką czekoladą i udekorowałam różnymi dobrociami. Bomba kaloryczna, ale uwierzcie - warta grzechu.

sobota, 19 listopada 2016

Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą



Moja Mama wie, jak poprawić mi humor w listopadzie. Robi domowy chleb, pyszne przetwory i przy okazji swoich przyjazdów do Łodzi wpada na kawę i obdarowuje mnie takimi pysznościami. Przy produkcji tego dyniowego dżemu byłam, jednak tym razem odgrywałam rolę obserwatora i smakosza. A smakuje naprawdę rewelacyjnie - jak mus. Dynia nadaje piękny, słoneczny kolor, jabłka - świetną konsystencję, a pomarańcza - cudowny aromat. Polecam!

środa, 16 listopada 2016

Muffinki jak piernik (z powidłami i czekoladą)



Zamiast pieczenia jednego dużego piernika, można zaopatrzyć nasz świąteczny stół w słodkie miniaturki. Znikają szybciutko, bo każdy, kto przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami.

poniedziałek, 14 listopada 2016

Muffiny waniliowe z porzeczkami i kruszonką




Zdecydowanie najczęściej robię waniliowe muffinki - przyznam szczerze, że gdy jestem w Łodzi nawet nie stosuję się do żadnego przepisu, tylko wyciągam wszystkie podstawowe składniki na wierzch, żeby o niczym nie zapomnieć ;) i szybko rozdzielam je na dwie miski: suche i mokre. Potem dorzucam tylko ulubione dodatki (np. surową żurawinę), posypuję kruszonką i za 20 minut mam babeczki do kawy. Dziś zapraszam na wersję z czerwonymi porzeczkami :)

sobota, 12 listopada 2016

Puchate amerykańskie pankejki



Sobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem trochę się zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam!

piątek, 11 listopada 2016

Brownie czekoladowo-pomarańczowe z polewą



Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;)

czwartek, 10 listopada 2016

Kakaowe ciastka z czekoladowo-pomarańczowym kremem




Wspominałam ostatnio, że biorę się za zalegające w 'roboczych' przepisy. Tym razem mam dla Was ciasteczka, które były tu 6 lat temu. Ciastka są pyszne, przełożone lekko pomarańczowym kremem z białej czekolady. Wymagają trochę wysiłku i cierpliwości, uznałabym je za wypiek dla średniozaawansowanych, niemniej bardzo polecam, bo są warte każdego wysiłku.

środa, 9 listopada 2016

Sernik z brzoskwiniami




Pyszna klasyka, szczególnie sprawdzająca się w sezonie późnojesiennym lub wiosennym, gdy mało jest świeżych owoców. Dwie warstwy kruchego ciasta pomiędzy którymi znajduje się kremowa masa serowa i słodkie, soczyste brzoskwinie. Do jednej (lub nawet dwóch, wedle uznania) warstwy ciasta możemy dodać kakao, a wierzch posypać cukrem pudrem.

niedziela, 6 listopada 2016

Chocolate cupcakes



Wszyscy mają ostatnio chęć na czekoladę, więc zużywam jej w kuchni zatrważające ilości, np. do takich babeczek - kakaowych z gorzką czekoladą, budyniowym, śmietankowym kremem i dodatkową kostką czekolady na wierzchu. Kremu może Wam trochę zostać, ja jego pozostałości zrobiłam przekładany deser z bananem i korzennymi ciasteczkami.

piątek, 4 listopada 2016

Najlepsze ciastka świata



To oryginalna nazwa, ale każdy się z nią zgadza. Piekłam kilka rodzajów ciasteczek na jedno popołudnie i te zdecydowanie smakowały wszystkim najbardziej i najszybciej zniknęły. Cóż, nie ma się co dziwić, w końcu masło orzechowe+czekolada to przysmak znany nie od dziś.

środa, 2 listopada 2016

Cynamonki



Przepis na te cynamonki to jeden z pierwszych postów, które znalazły się na tym blogu. Bardzo dawno ich nie robiłam, dopiero niedawno sobie o nich przypomniałam i postanowiłam odświeżyć stary wpis nowymi zdjęciami. Bułeczki robi się ekspresowo, a są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Spróbujcie sami :)

wtorek, 1 listopada 2016

Ciasto chałwowe


Pyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam!