Widzieliście kiedyś takie cuda? Nietypowa szarlotka na kruchym cieście z zawijasami na wierzchu niczym cynamonki w ciasteczkowej wersji. Ja nie mogłam się powstrzymać przed upieczeniem tego ciasta teraz, gdy jesienne smaki jeszcze królują.
Składniki
Ciasto
- 5 szklanek mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 460 g masła, zimnego
- 14-16 łyżek zimnej wody (niepełna szklanka)
Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać masło i zagnieść ciasto (najlepiej wszystko wykonywać w malakserze). Dodać 10 łyżek wody i ponownie zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodawać więcej wody. Podzielić na 2 części, każdą owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Jabłka
- 1,8 kg jabłek (np. jonagold, granny smith), umytych, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ósemki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jabłka wymieszać w dużej misce z sokiem z cytryny, cukrem, mąką, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii.
Nadzienie do ciasteczek
- 4 łyżki miękkiego masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
W małej miseczce wymieszać miękkie masło z brązowym cukrem, cynamonem i szczyptą soli.
Dodatkowo
- 2 łyżki zimnego masła, prosto z lodówki
- 1 duże jajko, roztrzepane widelcem
Przygotowanie końcowe:
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (forma może być większa niż prostokąt, na jaki rozwałkujemy ciasto). Blat oprószyć mąką. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt 30x45 cm. Przełożyć na przygotowaną formę i wyłożyć na ciasto jabłka. Pokruszyć na kawałki 2 łyżki zimnego masła i posypać nim tak przygotowane jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na prostokąt 30x40 cm. Posmarować przygotowanym nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plastry grubości 0,5 cm i układać na przygotowanych jabłkach. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 20 min. Zmniejszyć temp. piekarnika do 190 st. C i piec, aż ciasto się zezłoci (ok. 1h, piekłam 50 min.)
źródło: Martha Stewart
Wygląda rewelacyjnie! Bardzo oryginalne ciacho :)
OdpowiedzUsuń