puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik
chrupiące i kruche plum pie - klik
delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik
jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik
Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc, w warunkach studenckich najczęściej ograniczam się do plum crumble, co też nie jest złym wyjściem ;)
Tym razem jednak 'pełnowartościowe' ciasto, duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam!
Składniki
Ciasto
- 200 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- ok. 15 śliwek
Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się skleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować lekko podsypując mąką i wyłożyć dno formy o wym. ... wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Śliwki umyć, wypestkować.
Kruszonka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 250 g mąki pszennej
Ze wszystkich składników zagnieść opuszkami palców kruszonkę.
Mniam, musiało być przepyszne!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi nim apetytu na śliwki... :)
Pyszne ciasto i urocza aranżacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie! :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi smakować wspaniale! *.*