środa, 9 listopada 2016

Sernik z brzoskwiniami




Pyszna klasyka, szczególnie sprawdzająca się w sezonie późnojesiennym lub wiosennym, gdy mało jest świeżych owoców. Dwie warstwy kruchego ciasta pomiędzy którymi znajduje się kremowa masa serowa i słodkie, soczyste brzoskwinie. Do jednej (lub nawet dwóch, wedle uznania) warstwy ciasta możemy dodać kakao, a wierzch posypać cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • kostka (250 g) margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą). Większą rozwałkować i wyłożyć na dno formy do pieczenia o wym. ...... (blachę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia) i schłodzić. Mniejszą owinąć w folię i zamrozić.

Ser
  • 500 g tłustego sera
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (opakowanie 40 g)
Ser trzykrotnie zmielić przez maszynkę.  Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i zmiksować. Dodać zmielony ser oraz proszek budyniowy, dokładnie zmiksować mikserem (nie za długo).

Piana
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • brzoskwinie z puszki (odsączone)
Brzoskwinie pokroić - każdą połówkę na 4 części.
Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

Na schłodzony spód wylać masę serową, ułożyć na niej pokrojone brzoskwinie i wyłożyć pianę z białek. Rozsmarować. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)