Pyszna klasyka, szczególnie sprawdzająca się w sezonie późnojesiennym lub wiosennym, gdy mało jest świeżych owoców. Dwie warstwy kruchego ciasta pomiędzy którymi znajduje się kremowa masa serowa i słodkie, soczyste brzoskwinie. Do jednej (lub nawet dwóch, wedle uznania) warstwy ciasta możemy dodać kakao, a wierzch posypać cukrem pudrem.
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- kostka (250 g) margaryny
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą). Większą rozwałkować i wyłożyć na dno formy do pieczenia o wym. ...... (blachę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia) i schłodzić. Mniejszą owinąć w folię i zamrozić.
Ser
- 500 g tłustego sera
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (opakowanie 40 g)
Ser trzykrotnie zmielić przez maszynkę. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i zmiksować. Dodać zmielony ser oraz proszek budyniowy, dokładnie zmiksować mikserem (nie za długo).
Piana
- 5 białek
- szczypta soli
- szklanka cukru
- brzoskwinie z puszki (odsączone)
Brzoskwinie pokroić - każdą połówkę na 4 części.
Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.
Na schłodzony spód wylać masę serową, ułożyć na niej pokrojone brzoskwinie i wyłożyć pianę z białek. Rozsmarować. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. godzinę.
Smakowity klasyk:)
OdpowiedzUsuńKlasyka, którą chyba wszyscy uwielbiają :)
OdpowiedzUsuń