niedziela, 6 listopada 2016

Chocolate cupcakes



Wszyscy mają ostatnio chęć na czekoladę, więc zużywam jej w kuchni zatrważające ilości, np. do takich babeczek - kakaowych z gorzką czekoladą, budyniowym, śmietankowym kremem i dodatkową kostką czekolady na wierzchu. Kremu może Wam trochę zostać, ja jego pozostałości zrobiłam przekładany deser z bananem i korzennymi ciasteczkami.


Składniki (ok. 15-18 babeczek)
  • 150 g margaryny
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka kefiru
  • 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, ciągle ucierając. Dodać ekstrakt, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować, dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do papilotek (do 3/4 wysokości). Piec 25 min. w 180 st. C. 


Krem
  • 300 g miękkiego masła
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, w zmniejszonej ilości mleka i bez cukru. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyń, cały czas miksując. Udekorować wystudzone babeczki. Przechowywać je w lodówce.


3 komentarze:

  1. Też ostatnio czekolada schodzi mi w hurtowych ilościach. To wszystko wina pogody!

    P.S. Widzę, że też "wracasz" na facebooka - ja tak samo, jak bumerang :D Znalazłam Cię za to na insta! Nie wiem czy mnie jeszcze w ogóle pamiętasz, ale ja bardzo lubiłam do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe małe słodkości :) Idealne na jesienne, ponure dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one śliczne!
    W listopadzie czekolada ma wzięcie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)