piątek, 11 listopada 2016

Brownie czekoladowo-pomarańczowe z polewą



Nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;)


Składniki
Brownie
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 180 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 120 g mąki
Blaszkę o wymiarach ok. 40 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.


Dodatkowo
  • kilka łyżek dżemu z pomarańczy
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe
Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół, tak aby z jednego ciasta o wym. 40x20 cm uzyskać dwa 20x20.
Jeden blat ułożyć na paterze lub w brytfannie, posmarować dżemem, położyć na wierzch drugi blat. Delikatnie docisnąć. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.


źródło: ciasto jak tu - klik

3 komentarze:

  1. Czekolada i pomarańcza, mmm <3
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam to połączenie czekolada-pomarańcza. Ale nie tyko w Święta!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie!
    Dla mnie to też takie świąteczne połączenie smaków, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)