sobota, 12 listopada 2016

Puchate amerykańskie pankejki



Sobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem trochę się zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam!

Składniki (dla 2 osób)
  • 20 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jajko
  • 140 ml maślanki
  • masło do smażenia
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą w misce. Jajko roztrzepać, dodać maślankę i ostudzone masło, wymieszać i dodać do suchych składników. Wszystko szybko wymieszać. Na patelni rozpuścić trochę masła, formować łyżką pancakes. Smażyć z obu stron. Podać z ulubionymi dodatkami.



źródło: klik

3 komentarze:

  1. Pyszności :) U mnie też puszyście bo drożdżowe racuszki, więc zapraszam :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno ich nie robiłam. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, idealne na leniwe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)