Moja Mama wie, jak poprawić mi humor w listopadzie. Robi domowy chleb, pyszne przetwory i przy okazji swoich przyjazdów do Łodzi wpada na kawę i obdarowuje mnie takimi pysznościami. Przy produkcji tego dyniowego dżemu byłam, jednak tym razem odgrywałam rolę obserwatora i smakosza. A smakuje naprawdę rewelacyjnie - jak mus. Dynia nadaje piękny, słoneczny kolor, jabłka - świetną konsystencję, a pomarańcza - cudowny aromat. Polecam!
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 kg winnych jabłek
- 2 pomarańcze + skórka z 1
- sok z 1 cytryny
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta suszonego imbiru
Umyte słoiczki wyparzyć. Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę, poddusić w garnku, podlewając niewielką ilością wody przez ok. 10 min. W tym czasie jabłka równieś umyć, obrać i pokroić. Dodać do dyni (nie odcedzać i dalej gotować. Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć z nich skórkę, obrać i miąższ zblendować. Tak powstały mus z pomarańczy oraz cukier dodać do garnka z dynią i jabłkami i gotować, aż całość zgęstnieje. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, sok z cytryny, cynamon i imbir, dalej całość gotować. Zdjąć z ognia, gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego!
źródło: klik
To najlepszy dzem z dyni jaki udalo mi sie do tej pory zrobic. Polaczenie jablek i dyni jest genialne a dodatek pomaranczy dopelnia reszty. Idealne proporcje skladnikow jak nam moj gust. Dziekuje za podzielenie sie przepisem, nastepna porcja dzemu bedzie robiona za tydzien.
OdpowiedzUsuńSuper, mi też on bardzo smakuje :) pozdrawiam serdecznie!
UsuńCudowny kolor! Idealne smarowidło na te szare,listopadowe dni :)
OdpowiedzUsuńJaki rodzaj dyni używać? Czy może nie ma to duzego znaczenia? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepsza będzie hokkaido :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Magda