sobota, 19 listopada 2016

Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą



Moja Mama wie, jak poprawić mi humor w listopadzie. Robi domowy chleb, pyszne przetwory i przy okazji swoich przyjazdów do Łodzi wpada na kawę i obdarowuje mnie takimi pysznościami. Przy produkcji tego dyniowego dżemu byłam, jednak tym razem odgrywałam rolę obserwatora i smakosza. A smakuje naprawdę rewelacyjnie - jak mus. Dynia nadaje piękny, słoneczny kolor, jabłka - świetną konsystencję, a pomarańcza - cudowny aromat. Polecam!


Składniki
  • 1 kg dyni
  • 1 kg winnych jabłek
  • 2 pomarańcze + skórka z 1
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta suszonego imbiru
Umyte słoiczki wyparzyć. Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę, poddusić w garnku, podlewając niewielką ilością wody przez ok. 10 min. W tym czasie jabłka równieś umyć, obrać i pokroić. Dodać do dyni (nie odcedzać i dalej gotować. Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć z nich skórkę, obrać i miąższ zblendować. Tak powstały mus z pomarańczy oraz cukier dodać do garnka z dynią i jabłkami i gotować, aż całość zgęstnieje. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, sok z cytryny, cynamon i imbir, dalej całość gotować. Zdjąć z ognia, gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego!



źródło: klik

5 komentarzy:

  1. To najlepszy dzem z dyni jaki udalo mi sie do tej pory zrobic. Polaczenie jablek i dyni jest genialne a dodatek pomaranczy dopelnia reszty. Idealne proporcje skladnikow jak nam moj gust. Dziekuje za podzielenie sie przepisem, nastepna porcja dzemu bedzie robiona za tydzien.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, mi też on bardzo smakuje :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Cudowny kolor! Idealne smarowidło na te szare,listopadowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki rodzaj dyni używać? Czy może nie ma to duzego znaczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza będzie hokkaido :)
      Pozdrawiam serdecznie
      Magda

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)