wtorek, 1 listopada 2016

Ciasto chałwowe


Pyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam!


uwaga: pamiętajcie dzień wcześniej namoczyć w alkoholu rodzynki (opis i ilość poniżej); można też wcześniej upiec biszkopt

Składniki
Biszkopt
  • upieczony z tego przepisu z 5 jajek (klik) w formie o wym.


Krem chałwowy
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 30 dkg chałwy waniliowej
Masło i margarynę ubić w mikserze na puszystą masę. Dodać chałwę i miksować, do połączenia składników.


Krem rodzynkowy
  • 30 dkg rodzynek
  • rum bądź inny alkohol
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
Rodzynki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu - wsypać je do miseczki i zalać do ich górnej granicy. Odstawić.
Obie czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki wraz z alkoholem, którego nie wchłonęły. Wymieszać.


Dodatkowo
  • słoik dżemu porzeczkowego (z czarnej porzeczki)
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż. Ułożyć dolną część w foremce i posmarować dżemem z porzeczki. Na to wyłożyć połowę kremu chałwowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę kremu chałwowego. Na to wyłożyć krem rodzynkowy. Przechowywać w lodówce. Smacznego!



źródło: pani Małgo :)

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł z przełamaniem słodyczy dżemem porzeczkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te alkoholowe rodzynki, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite zdjęcia! :)
    Ciasto wygląda cudownie! *.*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)