Babeczki ze sporym dodatkiem mlecznej czekolady, późno pieczone, późno jedzone i późno obfotografowywane ;) Idealne na nieuchronnie się zbliżające długie, listopadowe popołudnia i wieczory, perfekcyjne z kubkiem cynamonowego kakao.
Składniki
- 185 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka pełnego mleka
- 250 g mlecznej czekolady (100 g posiekać)
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek.
Mąkę wymieszać w dużej misce z kakao, proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem mikserem, dodać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać połowę suchych składników i pół szklanki mleka, zmiksować, dodać pozostałą mąkę i mleko i jeszcze raz ubić mikserem. Dodać 100 g posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i piec przez 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
źródło: klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)