Było ciasto krówka (klik), ostatnio był też tort krówka (klik), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy.
Składniki
Spód
- 250 g maślanych ciasteczek
- 60 g masła
- opakowanie masy krówkowej
Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić, masło rozpuścić i lekko przestudzić. Wymieszać z
ciasteczkami i wyłożyć nimi dno tortownicy. Posmarować masą krówkową (można ją
lekko podgrzać w kąpieli wodnej, wtedy lepiej się rozsmaruje).
Masa serowa
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 450 g tłustego, zmielonego serka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Jajka ubić, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać
serek i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st. C przez 35 min.
Masa śmietanowa
tę masę przygotowujemy, gdy ciasto jest już upieczone i
wystudzone
- 250 g śmietanki 36%
- łyżka cukru pudru
- łyżka kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej na tartce
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSerniki z karmelem należą do moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńBoski! Idealny na jesienną chandrę ;)
OdpowiedzUsuń