Taki tort marzył mi się od dawna, ale na mojej liście wypieków do wypróbowania jest tyle rzeczy, że zawsze robiłam coś innego. Częściej już robiłam ciasto krówkę w klasycznej wersji (klik po przepis) - na pewno jest z nią mniej pracy, ale też odrobinę gorzej się kroi. Wczoraj się jednak zmobilizowałam, przerobiłam ten przepis, dostosowałam i muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Jak ciasto wyglądało w trakcie składania możecie zobaczyć na nowym instagramie bloga (klik). Polecam!
Uwagi:
1) biszkopt można przygotować dzień wcześniej
2) budyń do masy budyniowej trzeba też zrobić wcześniej (niekoniecznie dzień wcześniej, ale np. rano), żeby dobrze zdążył wystygnąć, zanim zmiksujemy go z masłem
3) masy śmietanowej nie należy przygotowywać wcześniej, żeby nie stała zbyt długo w cieple; polecam zrobić ją, gdy będziemy mieć już gotowe, złożone, schłodzone ciasto
4) przed przystąpieniem do produkcji polecam zapoznać się dokładnie z przepisem, aby mieć dokładny ogląd sprawy ;) przepis jest dość długi, ale też nieskomplikowany
5) proponuję wszystkie warstwy składać w tortownicy, tzn. ułożyć dolny biszkopt w tortownicy, w której się piekł (wyłożonej papierem), położyć budyń, schładzać itd., jak dalej przedstawię w przepisie. Chodzi o to, że wtedy nic nam się nie wyleje poza biszkopt.
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, olej, żółtka, wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną. Przełożyć do tortownicy o śr. 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni C. Wystudzić.
Nasączenie
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1,5 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki wódki
W wodzie rozpuścić cukier. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać sok z cytryny i alkohol, wymieszać.
Masa budyniowa
- 1 1/3 szklanki pełnego mleka
- 2 łyżki cukru z wanilią
- żółtko
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
Szklankę mleka zagotować z cukrem z wanilią, w pozostałej 1/3 szklanki rozmieszać żółtko i oba rodzaje mąki. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną i mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Zimny zmiksować z masłem.
Masa śmietanowa
- 500 g schłodzonej śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier, zmiksować.
Ponadto
- puszka masy krówkowej
- 10 krakersów, pokruszonych
- tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tartce
Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć w tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć masę budyniową na środek i rozsmarować, posypać pokruszonymi krakersami. Włożyć na pół godziny do lodówki, żeby masa związała. Po tym czasie podgrzać w kąpieli wodnej masę krówkową i rozsmarować na krakersach. Przykryć drugą połową biszkoptu i go nasączyć. Schłodzić w lodówce przez 2 h. Następnie wyjąć tort z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować z wierzchu i boków masą śmietanową. Posypać startą czekoladą i ponownie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Bardzo lubię ciasto "krówka" w klasycznej wersji więc tort też na pewno by mi zasmakował...;-)
OdpowiedzUsuńAleż mam ochotę na takie smaki... :)
OdpowiedzUsuń