sobota, 22 lutego 2014

Bułeczki otrębowe




W ciepłe dni bardzo lubię pracować z drożdżami. Nie ma problemu z wyrastaniem, nie muszę wstawiać miski do piekarnika nagrzanego do całych 30 st. C i martwić się o zbyt zimne dłonie do wyrabiania ;) Niestety ten czas minął, ale nie martwimy się, tylko czekamy na kolejne lato! Najlepiej w towarzystwie jakichś smacznych bułeczek i gorącego, gorzkiego kakao. Chwilowo mam przesyt słodyczy, więc zamiast kolejnego ciasta do kolekcji upiekłam zdrowe, otrębowe bułeczki niczym grahamki. Ciasto zarobiłam wieczorem i po wyrośnięciu uformowałam bułki, rano tylko je upiekłam i miałam świeżutkie pieczywo na śniadanie.



Składniki (8 bułek)
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów (dowolnych)
  • 20 g oleju roślinnego
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 190 g wody w temp. pokojowej

Przygotować rozczyn: do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować bułeczki w dowolnym kształcie. Jeśli ciasto jest klejące nie należy dosypywać więcej mąki, tylko posmarować dłonie tłuszczem (olejem, oliwą...). Uformowane bułeczki położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 40 min. do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 230 st. C piekarniku przez 10 min. (na dno wysypać kostki lodu lub spryskać wodą piekarnik od wewnątrz), a następnie zmniejszyć temp. do 210 st. C i piec kolejne 5-10 min. Wystudzić na kratce i zajadać :-)




źródło: klik

4 komentarze:

  1. Hmm, z drożdżami pracuję w miarę często ale nigdy bym nie pomyślała, że mam zbyt zimne dłonie do ich wyrabiania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)