czwartek, 20 lutego 2014

Passion cake





Przepis na to ciasto przywiozłam ze sobą z Anglii. W ciągu dwutygodniowego pobytu robione było kilkukrotnie, nawet z pomocą 2,5 letniego chłopca ;-) Gdy zobaczyłam surowe ciasto pierwszy raz, pomyślałam: "To nie może się udać. Zdecydowanie za gęste. Będzie zakalec jak stąd do PL". Po wyciągnięciu z piekarnika okazało się, że wyszło najlepsze ciasto marchewkowe, jakie kiedykolwiek jadłam... Polecam bardzo!


Składniki
  • 170 ml oleju
  • 170 g cukru
  • 3 duże jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90 g orzechów włoskich *
  • 170 g marchwi (waga po obraniu)
  • 170 g mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem
  • 170 g kremowego serka
  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka soku z limonki
  • orzechy do ozdoby
Orzechy posiekać, marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Olej, cukier, jajka i ekstrakt zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę, cynamon, gałkę, proszek, sodę i sól, zmiksować. Dodać marchewkę i orzechy, wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki (przepis sugeruje dwie okrągłe o śr. 20 cm, ja piekłam w jednej kwadratowej o boku 20-22 cm). Piec przez 35-40 min. w 180 st. C.
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę. Upieczone ciasto ostudzić i posmarować kremem. Udekorować orzechami, gotowe :-)

* u mnie mieszanka: nerkowce, migdały, włoskie, brazylijskie, laskowe





źródło: klik

4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Uwielbiam marchewkowe ciasto ,a o takim nie słyszałam ;)
    Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaa potrzebuję odrobiny słodyczy!
    Jak to się dzieje, że przeglądam taaaak wiele przepisów na ciasto marchewkowe a nigdy żadnego nie zrobiłam? Co musi się wydarzyć, żebym w końcu spróbowała?! Może tym razem, Twój przepis zagoni mnie do kuchni... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. skoro bardzo polecasz i do tego jeszcze tak apetycznie wygląda to nie ma innej opcji - spróbuję na pewno :) zresztą co jak co, ale marchewkowe to najlepsze warzywne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowe są pyszne. Dawno nie robiłam. Może trzeba powtórzyć? :)
    Pozdrówki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)