piątek, 14 lutego 2014

Krem czekoladowy z orzechami z mleka w proszku





Stałam się ogromną fanką deserów z mleka w proszku. Mają specyficzny posmak, lekko kwaśny, ale dobrze posłodzone przypominają w smaku trochę białą czekoladę (oczywiście te bez dodatków kakao), do której ostatnio wyjątkowo mnie ciągnie. Dziś propozycja na stosunkowo lekki krem, bez dodatku masła czy kremówki, jedynie na bazie mleka zwykłego oraz w proszku. Oba jednak powinny być nieodtłuszczone, bowiem obawiam się, że wtedy krem smakowałby jak woda z kakao (ale nie miałam odwagi próbować...). Polecam, bardzo fajny dodatek do ciepłych, miseczkowych śniadań czy placuszków, naleśników... A na chandrę to już w ogóle idealny :-)



Składniki (mały słoiczek)
  • 100 g nerkowców, posiekanych i podpieczonych w piekarniku lub na patelni
  • 2 czubate łyżki Nutelli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g mleka (2%)
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 80 g mleka w proszku (pełnego, w pudrze)
W garnuszku umieścić Nutellę, cukier, mleko i kakao. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Dodać mleko w proszku, orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Pasuje do tostów, grzanek, kanapek, wafli ryżowych, owsianek, kaszek, deserów, etc.


12 komentarzy:

  1. Podzielam Twoją miłość, uwielbiam czekoladowe desery z mleka w proszku, zwłaszcza blok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak byłam mała to pamiętam że mleko w proszku mogłam jeść łyżką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł, zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie na sam widok! super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fanką takich deserów? to możemy podać sobie rękę :) mogłabym zajadać mleko w proszku w tej postaci na okrągło :) do tego uwielbiam nerkowce ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie jestem na tak :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro tak zachwalasz, to będę musiała skusić się na takie lekkie smarowidło :) Swoją drogą - świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pysznie wygląda! Pyszniej niż nutella! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być po prostu pyyyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.Czy krem jest na tyle gesty,ze mozna by nim przelozyc ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Krem jest gęsty. Myślę, że można nim przełożyć ciasto, lecz nie jestem pewna, czy będzie się dobrze kroiło.
      Pozdrawiam,
      Magda

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)