niedziela, 9 marca 2014

Bananowe ciasteczka (vegan)


Oswajania bananów ciąg dalszy :-) Po ostatnio pokazywanej Wam bananowej granoli (klik po przepis) przyszedł czas na równie zaskakująco pyszne i zdrowe ciasteczka... dwuskładnikowe! Jak widać, banany nie potrzebują zbyt wielu dodatków, aby wyczarować z nich coś pysznego (pamiętacie również dwuskładnikowe placki bananowe - klik? ;-)). Te ciastka składają się więc tylko z bananów i płatków owsianych. Jest to podstawowy przepis i oczywiście można dodać ulubione dodatki (poniżej przedstawiam kilka propozycji), ale nie jest to konieczne. Skusicie się? :-)



Składniki
  • 2 przejrzałe banany średniej wielkości
  • szklanka płatków owsianych (użyłam górskich)

Dodatkowo (opcjonalnie, moje przykładowe propozycje)
  • orzechy (np. włoskie, pistacje, nerkowce, laskowe, migdały, pekany...)
  • wiórki kokosowe
  • suszone owoce (borówki, maliny, truskawki...)
  • kakao, kawa, cynamon
  • posiekana czekolada (mleczna, gorzka, biała...)
  • suszona żurawina
  • miód, syrop z agawy lub klonowy
  • mak, sezam, pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane
  • ziarenka z wanilii, ekstrakt z migdałów, czekoladowy, cytrynowy, pomarańczowy
Banany zmiksować albo pognieść widelcem. Dodać płatki i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt sucha dolać trochę wody, gdyby zaś była za mokra - dosypać trochę płatków. Dodać ewentualnie wybrane dodatki.Wymieszać. Formować ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać (lub nie, dowolnie). Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 15 min.

źródło: klik

4 komentarze:

  1. Robiła te ciasteczka! Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bananowych ciasteczek nie jadłam jeszcze. Piękne.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię je za uniwersalność, można dodać czego dusza zapragnie i zawsze zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe, a zarazem pyszne! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)