sobota, 15 marca 2014

Chleb orkiszowy z czarnuszką



Domowy chleb to jest jednak to. Nawet już mi nie robi różnicy, czy na zakwasie, czy - częściej - na drożdżach. Przynajmniej dobrze wiem, co w nim jest. A prawdę mówiąc zwykle są same zdrowe rzeczy - dużo ziaren, płatków i innych, ulubionych dodatków, które można dowolnie modyfikować i dopasować do własnego gustu. Tym razem mąka orkiszowa i czarnuszka, bo akurat pootwierane pudełka zawadzały ;-)


 
Składniki
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 l ciepłej wody
  • 2 duże garście płatków kukurydzianych
  • po garstce: siemienia lnianego, pestek dyni, słonecznika, płatków migdałowych, płatków owsianych, posiekanych orzechów laskowych
  • oliwa bądź masło
  • płatki owsiane do posypania formy
  • jajko
  • czarnuszka
Do mąki dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, wrzucić do niego rozkruszone drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki wody. Odstawić na 10-15 min., aż drożdże 'ruszą'. Następnie dodać resztę wody, wymieszać wszystko łyżką. Dodać płatki, siemię, dynię, słonecznik, płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Wymieszać ponownie. Przełożyć do natłuszczonej, dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (zajmuje to ok. 30 min). Podłużną formę nasmarować oliwą lub masłem, wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, przykryć, odstawić na 10-15 min. do napuszenia. Jajko roztrzepać. Posmarować wierzch chleba, posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 st. C przez godzinę.



źródło: trochę zmieniony ten przepis - klik

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)