Jak już zauważyliście - mam dość rozwiniętą wyobraźnię i pomijając fakt wiecznej nieobecności duchem, bujania w obłokach i milionów marzeń oraz planów, widzę z tej umiarkowanej kreatywności same zalety. Mam dużo pomysłów, które skrzętnie zapisuję na karteczkach i dzięki kuchni mogę się wykazać (bo niestety Bozia nie dała mi talentu ani do rysowania, ani do malowania, ani do śpiewania i całe dotychczasowe życia zastanawiam się, dlaczego :<). Gdy robiłam te babeczki (klik) od razu pomyślałam o 'ciemnej' wersji. I zamarzyły mi się takie, jakie dzisiaj przedstawiam: z mocno kakaowym, niemalże niesłodzonym ciastem, z domowym dżemem wiśniowym, ze słodką masą na bazie kajmaku i posypane pokruszonymi włoskimi orzechami. Wszystko pasuje do siebie idealnie i harmonijnie się ze sobą łączy.
Składniki
Kruche ciasto
- 210 g mąki
- 40 g ciemnego kakao
- 150 g zmiękczonego masła, pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Masa krówkowa
- 300 g masy krówkowej
- 100 g miękkiego masła
Dodatkowo
- słoik dżemu wiśniowego
- podprażone orzechy włoskie, posiekane na kawałki
Mąkę wymieszać z kakao, przesypać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Włożyć w niego masło,
sól, cukier, jajko. Wymieszać i zagnieść na gładką masę. Wlać mleko i
zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić przez 1 godz. w lodówce. Masę krówkową utrzeć z miękkim masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 3-4 mm,
wyciąć kółka szklanką. Wyłożyć w foremce do muffinek. Piec ok. 8 min. w
200 st. C (można wykładać papierem i wysypywać fasolą/grochem/kulkami,
ale znowu sobie darowałam i wyszło jak wyszło...:). Ostudzić. Zimne napełniać dżemem wiśniowym, przykrywać masą krówkową i dekorować orzechami.
źródło: ciasto prawie jak tutaj - klik
aż mi ślinka cieknie:)a w nowym mieszkanku nie mam piekarnika:(
OdpowiedzUsuńSzaleństwo! Pyszne, słodkie maleństwa z kwaśnawym dżemem wiśniowym- mniam!
OdpowiedzUsuńojej jakie pyszne!!!! zgrałyśmy się z tymi kruchymi babeczkami;) mnie jednak oczarowało twoje nadzienie: boskie, boskie boskie! kocham orzechy pod każda postacią:)
OdpowiedzUsuńPożeram 2 takie babeczki:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne babeczki! *.*
OdpowiedzUsuńPychotka!
Jakie one są fajne! Na pewno smakują obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
uwielbiam takie połączenie smaków...kruchy spód...pyszny krem ... mniam
OdpowiedzUsuń