Mam nadzieję, że uda Wam się jeszcze dorwać brzoskwinie. U mnie już niestety ich nie ma, a tę pyszną tartę robiłam przed wyjazdem, tylko nie zdążyłam wstawić przepisu. Peach pie, czyli delikatne kruche ciasto, bardzo wykwintne, niezbyt słodkie, otulające mnóstwo miękkich brzoskwiń. Polecam posypać je cukrem cynamonowym - smak nieziemski!
Składniki
- 250 g masła
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki lodowatej wody
- kilka dużych brzoskwiń, przekrojonych na pół i wypestkowanych
- cukier cynamonowy
Masło pokroić na kawałki. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować. aż utworzy się jednolite ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć ciastem formę do tarty o śr. ~25 cm. Ułożyć brzoskwinie, posypać je cukrem z cynamonem. Wierzch ciasta udekorować paskami wyciętymi radełkiem ze skrawków ciasta. Piec w 200 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
źródło: ciasto - M. Stewart
alez apetycznie wygląda:) ślinka mi cieknie na ten widok:)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowna, taka jeszcze letnia :)
OdpowiedzUsuń