czwartek, 2 października 2014

Aromatyczny chleb z dynią i smażoną cebulą



W weekend robiłam jeszcze chlebek z dodatkiem dyni oraz innych aromatycznych składników. ;) Muszę przyznać, że był to strzał w 10. Tutaj dynia nie była dominująca (na szczęście), ale nadała wilgoci, cebula zaś sprawiła, że chleb cudownie pachnie. Smaku dopełniają podprażone migdały i pestki dyni w cieście. Mniam!


Składniki
  • 60 g pestek dyni
  • 30 g płatków migdałowych
  • 250 g dyni, startej na dużych oczkach
  • 60-70 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 50 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej typ 1850
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżka brązowego cukru (demerara)
  • ok. 200 ml letniej wody *
Pestki dyni i migdały podprażyć na suchej patelni, odstawić. Cebulę zeszklić na oleju. Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodać cukier, imbir, mąkę i wyrobić. Dodać cebulę razem z całym olejem, ziarna, dynię, wymieszać. W razie potrzeby dolać wodę. Odstawić ciasto do wyrośnięcia (podwojenia objętości, ok. 1h). Przełożyć do formy keksowej, znów odstawić do napuszenia (ok. 30 min.). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez około godzinę (chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk - wtedy jest gotowy).

* ilość wody należy regulować (jej ilość zależy od tego, jak soczysta jest dynia oraz od wilgotności mąki), możemy potrzebować jej mniej lub więcej



źródło: "Pieczenie chleba w domu"

16 komentarzy:

  1. z taką smażoną cebulką to zapewne na jednej kromeczce bym nie poprzestała... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak przeczytałam z czym ten chlebek to aż mi w brzuchu zaburczało ;D Wygląda tak smacznie,że poproszę kromeczkę ;P
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrowie i mnóstwo pysznych aromatów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały ten chlebek:) Musi świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie smaczki - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja jeszcze przed kolacją... aż mnie skręca, tak apetycznie wygląda!
    i skład... dynia, smażona cebula. kurczę, bo zaraz nie wytrzymam!
    robię się zazdrosna xd

    OdpowiedzUsuń
  7. Inny niż wszystkie :) I z cebulką moją ukochaną, za to z dynią w środku jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm.. Piękny kolor, cudny skład.. Genialny..

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada bardzo apetycznie:) mozna taka jedna kromeczke prosic?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiedz Maniu, rozumiem, ze dynię dodać razem z cebulką, czyli już do wyrobionego ciasta? I czy trzeba ją odciskać z soku, bo mam jakąś nieprzyzwoicie soczystą dynię?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wielgasiu - ja nie odciskałam, bo moja była w zasadzie bez wody. Ale myślę, że jeśli Twoja jest bardzo soczysta, to tak, trochę ją odciśnij. Zawsze można też dodać więcej mąki. :) Tak, dynię razem z cebulą - dzięki, zaraz poprawię. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. śliczny, apetyczny chlebek:) bardzo oryginalny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie musi być aromatyczny w takim towarzystwie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakoś umknął mi ten wpis a chlebek prezentuje się bardzo apetycznie!szkoda tylko, że my nie przepadamy za ceublą w pieczywie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)