W weekend robiłam jeszcze chlebek z dodatkiem dyni oraz innych aromatycznych składników. ;) Muszę przyznać, że był to strzał w 10. Tutaj dynia nie była dominująca (na szczęście), ale nadała wilgoci, cebula zaś sprawiła, że chleb cudownie pachnie. Smaku dopełniają podprażone migdały i pestki dyni w cieście. Mniam!
Składniki
Składniki
- 60 g pestek dyni
- 30 g płatków migdałowych
- 250 g dyni, startej na dużych oczkach
- 60-70 g cebuli
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 50 ml oleju
- 200 g mąki pszennej typ 1850
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g świeżych drożdży
- łyżka brązowego cukru (demerara)
- ok. 200 ml letniej wody *
Pestki dyni i migdały podprażyć na suchej patelni, odstawić. Cebulę zeszklić na oleju. Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodać cukier, imbir, mąkę i wyrobić. Dodać cebulę razem z całym olejem, ziarna, dynię, wymieszać. W razie potrzeby dolać wodę. Odstawić ciasto do wyrośnięcia (podwojenia objętości, ok. 1h). Przełożyć do formy keksowej, znów odstawić do napuszenia (ok. 30 min.). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez około godzinę (chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy dźwięk - wtedy jest gotowy).
* ilość wody należy regulować (jej ilość zależy od tego, jak soczysta jest dynia oraz od wilgotności mąki), możemy potrzebować jej mniej lub więcej
źródło: "Pieczenie chleba w domu"
* ilość wody należy regulować (jej ilość zależy od tego, jak soczysta jest dynia oraz od wilgotności mąki), możemy potrzebować jej mniej lub więcej
źródło: "Pieczenie chleba w domu"
z taką smażoną cebulką to zapewne na jednej kromeczce bym nie poprzestała... :)
OdpowiedzUsuńjak przeczytałam z czym ten chlebek to aż mi w brzuchu zaburczało ;D Wygląda tak smacznie,że poproszę kromeczkę ;P
OdpowiedzUsuń:)
Samo zdrowie i mnóstwo pysznych aromatów!
OdpowiedzUsuńWspaniały ten chlebek:) Musi świetnie smakować:)
OdpowiedzUsuńależ ma śliczny kolor!
OdpowiedzUsuńLubię takie smaczki - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze przed kolacją... aż mnie skręca, tak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńi skład... dynia, smażona cebula. kurczę, bo zaraz nie wytrzymam!
robię się zazdrosna xd
Inny niż wszystkie :) I z cebulką moją ukochaną, za to z dynią w środku jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMmm.. Piękny kolor, cudny skład.. Genialny..
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie:) mozna taka jedna kromeczke prosic?:)
OdpowiedzUsuńbrzmi bardzo smacznie, jak ja lubię dynię!
OdpowiedzUsuńPowiedz Maniu, rozumiem, ze dynię dodać razem z cebulką, czyli już do wyrobionego ciasta? I czy trzeba ją odciskać z soku, bo mam jakąś nieprzyzwoicie soczystą dynię?
OdpowiedzUsuńWielgasiu - ja nie odciskałam, bo moja była w zasadzie bez wody. Ale myślę, że jeśli Twoja jest bardzo soczysta, to tak, trochę ją odciśnij. Zawsze można też dodać więcej mąki. :) Tak, dynię razem z cebulą - dzięki, zaraz poprawię. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńśliczny, apetyczny chlebek:) bardzo oryginalny:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie musi być aromatyczny w takim towarzystwie.
OdpowiedzUsuńJakoś umknął mi ten wpis a chlebek prezentuje się bardzo apetycznie!szkoda tylko, że my nie przepadamy za ceublą w pieczywie;)
OdpowiedzUsuń