wtorek, 9 grudnia 2014

Piernikowe paski



Alternatywna wersja świątecznych pierniczków: pieczemy jedno duże ciasto, a później kroimy je na paseczki, uzyskując ciasteczka. W zasadzie jest to forma pośrednia między piernikiem a pierniczkami. W środku duża ilość bakalii (można je dowolnie zmieniać w zależności od upodobań), na zewnątrz czekolada i czekoladowe gwiazdki. Efektownie się prezentują na wigilijnym stole, zwłaszcza w ładnej oprawie, np. na desce ze świątecznymi ozdobami.



Składniki
  • 250 g miodu
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
Miód z masłem rozpuścić w garnku, ciągle mieszając (nie gotować!). Wystudzić. Dodać jajka, przyprawę, wymieszać mikserem. Dodać w 2 porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć ciasto na blaszkę o wym. 30 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię. Piec ok. 25 min. w 180 st. C. Wystudzić.


Dodatkowo
  • 200 g czekolady plus łyżka masła lub gotowa polewa czekoladowa
  • dowolne bakalie lub ozdoby

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, polać ciasto. Dowolnie udekorować. Gdy polewa stężeje, pokroić ciasto w paseczki (ok. 10 x 3 cm) i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.



źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker

5 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na coś pierniczkowego! :) jak wiemy przyprawy korzenne w każdej postaci w grudniu się sprawdzą!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne słodkości:) kocham wszystko co piernikowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, świąteczny piernik, pasuje idealnie na nasz konkurs http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny
    zapraszamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają uroczo i zapewne są pyszne! Uściski Maniu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)